ДОБИЛИ ХИТНО ОДОБРЕЊЕ СЗО: Ускоро тестови који дају резултат за 15-30 минута

Танјуг

28. 09. 2020. у 20:25 >> 20:25

ДОБИЛИ ХИТНО ОДОБРЕЊЕ СЗО: Ускоро тестови који дају резултат за 15-30 минута

Фото М.Анђела

ТЕСТОВИ на корона вирус, који ће омогућити да људи добију резултате на лицу места, за 15 до 30 минута, ускоро ће бити представљени широм света, пише британски "Гардијан".

То би, како наводи, могло да спаси хиљаде живота и успори пандемију у сиромашним и богатим земљама.

Како додаје Гардијан, 120 милиона брзих тестова на антигене, које производе две компаније, биће испоручено земљама са ниским и средњим приходима и коштаће максимално пет долара.

Тестове, који изгледају као тест за трудноћу пошто две плаве линије показују да ли је неко позитиван на корона вирус, тумачиће здравствени радник.

Један од ова два теста већ је добио хитно одобрење Светске здравствене организације, а очекује се да ће ускоро добити и други.

Брзи и лаки, али висококвалитетни тестови, омогућиће масовни преглед здравствених радника, који умиру у великом броју у земљама са ниским примањима.

Такође, богате земље, које су се пријавиле за иницијативу Приступ алатима Ковид-19 (акцелератор АЦТ), као што је Велика Британија, моћи ће да наруче тестове.

Иницијативу су у марту покренули Светска здравствена организација, Европска комисија, Фондација Гејтс и француска влада.

У замену за гарантовање колицине Гејтс фондације, компаније ће учинити 20 одсто своје производње доступним земљама с ниским и средњим приходима, а 80 одсто намењено је осталим државама.

Немачка је већ наручила 20 милиона тестова, а Француска и Швајцарска следиле су њен пример.

Ови тестови антигена, које је одобрила СЗО, бржи су и лакши од досадашњих и могу да се користе за прегледе у школама, универзитетима и на радним местима.

Такође, тестови би могли да омогуће да се велики број заражених открије пре него што добију симптоме на корона вирус и оду у карантин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)