"ИСУС НИЈЕ ГОВОРИО ЛАЖИ": Папа Фрања после смена у Ватикану

Милица ОСТОЈИЋ, Рим - специјално за "Новости"

28. 09. 2020. у 13:34

ИСУС НИЈЕ ГОВОРИО ЛАЖИ: Папа Фрања после смена у Ватикану

Фото: АП

"ИСУС није говорио лажи", поручио је папа Фрања пред верницима и већ одлучио да почне рашчишћавање скандала везаног за манипулације са новцем из ватиканске касе.

Реч је о афери везаној за Државни секретаријат Ватикана и кардинала Анђела Бећуа, а након открића тајне куповине луксузне зграде у Лондону и финансијских трансакције вредних стотине милиона евра.

Папа Фрања је пре десетак дана дао налог да се одузму сви економски ресурси Државном секретаријату и предају на управљање "Апси" (административном органу Свете Столице који се бави управљањем економског богатства) и монсињору Нунцију Галантину, језуити веома оданом папи.

Истрага је започета након откривања скандала и оставке кардинала Ђованија Анђела Бећуа, који је иначе био један од најближих папиних сарадника. Само је он имао контролу над банкарским рачунима Ватикана. Новац је преусмеравао на рачуне своје браће на Сардинији.

Све је почело сазнањем о куповини луксузне зграде у Лондону у вредности од 300 милиона евра. Зграда је иначе купљена преко двојице посредника од којих је један зарадио 10 а други 16 милиона евра за трансакцију новца из фондова Свете Столице. Сада је уз Бећија откривено и оптужено још шест високих званичника из Државног секретаријата и из ланца који се бавио нерегуларним располагањем новца, а оптужени су по разним основама. Финансијака полиција Ватикана је до сада, у првом кругу истраге, открила проневере и утаје новца, а зграда у Лондону је купљена преко офшор средстава и компанија.

Фото АП

Кардинал Ђовани Анђело Бећу

 

Двојица посредника у помоћи око трансакције новца оптужени су већ за превару, проневеру и прање новца. Финансијска полиција је до сада открила да се у покрету и трансакцијама налазило између 500 и 650 милиона евра. Новац је "највећим делом био намењен сиротињи јер је стизао од донација које је примао Свети Отац за давање хуманитарној организацији Каритас и Римској Курији".

Клупко у истрази ће се тек одмотавати а Папа је у јучерашњем обраћању верницима на тргу Светог Петра током молитве Анђелус, не помињући имена, јасно поручио онима који су починили и чине грех: "Исус није говорио Лажи", "понекад неко може да склизне у лажи али такви немају ништа заједничко са животом једног хришћанина".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)