ТРАМПОВ ЏОКЕР ЗА ИЗБОР: Номиновао Ејми Кони Берет у Врховни суд, ако буде изгласана, однос шест према три за конзервативце

Д. САВИЋ

27. 09. 2020. у 23:33

ТРАМПОВ ЏОКЕР ЗА ИЗБОР: Номиновао Ејми Кони Берет у Врховни суд, ако буде изгласана, однос шест према три за конзервативце

Трамп и Беретова приликом номинације / Фото АП

Амерички председник Доналд Трамп је, номинујући конзервативку Ејми Кони Берет (48) за судију Врховног суда САД, после смрти иконе либерала Рут Бејдер Гинзберг (88), извукао "џокера" за реизбор на гласању 3. новембра.

Ако Сенат Конгреса САД, који контролишу републиканци, потврди номинацију, Трамп добија "оружје" у случају да буду уложене жалбе на изборни процес у ситуацији када, због епидемије вируса корона, гласање поштом може да доведе до оспоравања резултата. Демократски табор на челу са Трамповим противкандидатом Џозефом Бајденом чини све да одложи њен избор.

Трамп за Беретову тврди да је "један од најбриљантнијих правних умова" у САД, и додаје да је важно да Врховни суд има свих девет судија на дан избора, у случају да буду уложене жалбе. Ако Берет уђе у Врховни суд, разлика у корист конзервативаца биће шест према три. Функција судије Врховног суда САД је доживотна, а избор судије је важан и због идеолошке оријентације тог највишег тела.

- Улози за нашу земљу су изузетно високи, пресуде Врховног суда наредних година одлучиће о опстанку Другог амандмана на Устав САД, који гарантује право на ношење оружја, о нашим верским слободама, јавној безбедности - истакао је Трамп.

Ејми Кони Берет, која је присуствовала церемонији са супругом и седморо деце, од којих су двоје усвојени са Хаитија, а једно има Даунов синдром, каже да је "заиста почаствована". Рођена у Њу Орлеансу, као најстарије од седморо деце, завршила је енглеску књижевност и право на универзитету Нотрдам, где је и предавала до 2017. године. Са породицом живи у Саут Бенду, универзитетском месту у Индијани, а колеге је описују као великодушну и гостопримљиву.

Беретова је католикиња чврстих конзервативних уверења. Трамп ју је 2017. године поставио за судију Апелационог суда, за подручје Илиноиса, Индијане и Висконсина. Веома је популарна међу конзервативним евангелистима, лојалнијим Трамповим присталицама. Њен избор би могао да Трампу донесе и важне гласове католика у Пенсилванији, једној од кључних држава на изборима. Ту, иначе, живи и доста Срба.

Исту државу кандидат демократа Џозеф Бајден, такође католик, покушава да освоји, па демократе, противећи се њеном избору, цитирају њене старе изјаве да је "правна каријера само средство за остварење циља, изградњу царства небеског".

- Ако ме питате да ли озбиљно схватам своју католичку веру - да, схватам је озбиљно. Иако желим да нагласим да моја религијска припадност или моја вера не би утицали на моје обавезе као судије - нагласила је својевремено Беретова.

Републиканци имају 53 од 100 сенатора, па иако две сенаторке нису за Беретову, већински републиканци јединствени су да номинација буде потврђена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)