ЛИДЕРИ ЕУ осудили колективни неуспех у одговору на пандемију

Танјуг

26. 09. 2020. у 21:13

ЛИДЕРИ ЕУ осудили колективни неуспех у одговору на пандемију

Фото архива

ЛИДЕРИ Европске уније осудили су колективни неуспех у борби против пандемије корона вируса на Генералној скупштини УН и истакли да је дошао тренутак да се све државе поново уједине у међународној сарадњи, пише Асошијетед прес.

Шпански премијер Педро Санчес рекао је да је пандемија, више него на хиљаде споразума и говора, учинила да изненада сви схвате да су део једног света.

"У ком тренутку тачно смо одлучили да је израз "променити свет" изгубио сав смисао и значење?", упитао је он.

Председник Европског савета Шарл Мишел је указао на то да је пандемија такође открила слабост земаља за које се мислило да су снажне. Пандемија нас је све увела у исту битку, против заједничког непријатеља, рекао је Мишел.

Ðузепе Конте, премијер Италије, која је постала глобални симбол кризе, изјавио је да пандемија владама широм света нуди "прилику за колективну обнову".

"Ова трагедија нас је променила, али нам је такође понудила могућност за нови почетак а на нама је да га искористимо", рекао је Конте.

Чески премијер Андреј Бабиш је рекао да је време да Европа "редефинише своју улогу у свету" и да усмери пажњу на управљање пандемијом од стране СЗО.

Други европски лидери позвали су на проширење овлашћења СЗО и њеног финансирања.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон позвао је земље да поделе више података о пандемији. Он је рекао да након девет месеци кризе изазване пандемијом "сам појам међународне заједнице изгледа истрошено".

Холандски премијер Марк Руте сложио се са многим говорницима и рекао да би пандемија требало да буде знак за узбуну за читав свет и УН. Он је подсетио да ће морати да се појача међународна сарадња, ако се жели победити вирус.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис апеловао је на више међународне помоћи за решавање мигрантске кризе у његовој земљи.

Папа Фрања је рекао да свет треба да донесе одлуку док покушава да изађе из кризе изазване ЦОВИД-19 и одговори на економске проблеме којима су погођени најрањивије групе и појединци: већа солидарности и мултилатерализам или све веће повлачење у "индивидуализам и елитизам".

Други лидери су указали на бројне конфликте широм света, од Кашмира, преко Блиског истока, до Грузије.

Овогодишња Генерална скупштина УН одржана је у тренутку у којем број новозаражених расте у многим земљама широм света, а нарочито у Европи.

Број преминулих од ЦОВИД-19 на светском нивоу приближава се цифри од једног милиона, иако експерти сматрају да је стварни број много већи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)