ОДЛАЖУ ИМ ОПЕРАЦИЈЕ, КАСНЕ СА ДИЈАГНОЗАМА, ЉУДИ - УМИРУ! У целом свету због короне трпе оболели од малигних болести

Танјуг

26. 09. 2020. у 13:50

ОД марта до априла због карантина и одлуке да апсолутну предност имају пацијенти заражени ковидом-19, у Италији није обављено више од 50.000 операција на онима који болују од рака, а више од 600.000 операција из домена опште хирургије је такође одложено, пише дневни лист "Ил фато Котидијано".

ОДЛАЖУ ИМ ОПЕРАЦИЈЕ, КАСНЕ СА ДИЈАГНОЗАМА, ЉУДИ - УМИРУ! У целом свету због короне трпе оболели од малигних болести

Depositphotos

Одлагање прегледа, односно раног откривања малигних обољења и операција, може имати као последицу драстичан пораст преминулих у наредним годинама, упозорење-аларм стиже из италијанске Асоцијације онколошке медицине (АИОМ).

У првим месецима ове године, у време карантина због пандемије Цовида-19, у италијанским болницама урађено је милион и по прегледа мање него претходне године, а у истом периоду порастао је број преминулих од канцерогених обољења у односу на прошлу глодину.

"Ризик је велики да због касног откривања, многи облици канцерогеног оболења, који се иначе успешно лече, заврше смрћу пацијента управо због кашњења у дијагнози и лечењу", каже председник Асоцијације, Дзордано Берета.

И у Сједињеним Америчким Државама предност лечењу од ковида-19, имаће последице по пацијенте оболеле од неког облика рака.

Према проценама Националног института за рак, наредних година у САД се може очекивати 10.000 више жртава од рака дојке и дебелог црева, него у време пре пандемије.

У чланку штампаном у енглеском науцном часопису "Ланцет", прогнозира се да ће број преминулих од канцерогених оболења у Енглеској, због касне дијагнозе и лечења узрокованих околностима пандемије Цовида-19, бити између 10 и за 16 одсто више, него у време без пандемије.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)