ЈЕЗИВЕ БРОЈКЕ У АМЕРИЦИ: Седам милиона заражених вирусом корона

Танјуг

26. 09. 2020. у 00:48

ЈЕЗИВЕ БРОЈКЕ У АМЕРИЦИ: Седам милиона заражених вирусом корона

Фото: ЕПА

СЈЕДИЊЕНЕ Државе прешле су праг од седам милиона оболелих од корона вируса, показују подаци Универзитета "Џонс Хопкинс".

Након што је пандемија на почетку најтеже погодила подручје Њујорка, а затим током лета југоисток и југозапад земље, сада се шири у градовима с много мањом популацијом у срцу землље, често у њеним конзервативним деловима где се велики број становника противи ношењу маски, преноси Глас Америке.

Ширење заразе сада изазива нове проблеме у болницама, школама и универзитетима на средњем западу и западу САД.

У Висконсину је прошле недеље у просеку било регистровано више од 2.000 новозаражених дневно, у поређењу са 675 три седмице раније. Број хоспитализација у тој држави је на највишем нивоу од наглог ширења корона вируса у САД у марту.

У Оклахоми и Мисурију се редовно бележи 1.000 нових случајева дневно, а гувернер Мисурија Мајк Парсон, који се оштро противи ношењу маски, тестиран је позитивно ове недеље.

Огромна стопа броја позитивних тестова бележи се и у Јужној Дакоти, Ајдаху и Ајови, преноси агенција АП.

У Сједињеним Државама се просечно региструје више од 40.000 нових случајева ковида-19 дневно. Тај број је значајно мањи од врхунца забележеног током лета од готово 70.000, али је и даље забрињавајући.

Број жртава корона вируса у земљи је ове недеље премашио 200.000, што је највише у свету.

На средњем западу и западу, болнице у Спрингфилду у Мисурију су на ивици капацитета због наглог раста броја оболелих. Директори две болнице у Ајдаху упозорили су ове недеље да су њихови објекти близу да буду преоптерећени због пацијената оболелих од корона вируса.

Све више проблема има и у школама. Десетине ученика у Ајови завршило је у карантину ове недеље због раста броја случајева, док је стопа позитивних тестова у једном округу премашила 30 одсто.

У суседном округу, стопа позитивних тестова била је 27 одсто, а више од 200 ученика и наставника је у изолацији или карантину након што је 18 ученика и запослених у школи тестирано позитивно. У том округу, настава се и даље држи у учионицама, али уз нове мере социјалног дистанцирања.

Ширење корона вируса постало је уобичајена појава и у универзитетским кампусима широм земље, од повратка студената. Званичници страхују и због нових проблема које би могао да изазове почетак фудбалске сезоне. Градови у којима се налазе колеџи предузимају све оштрије кораке да се сузбију журке и гужве у баровима.

У граду у којем се налази Универзитет Оклахоме, ове недеље је изгласано обавезно ношење маски на журкама на затвореном ако је присутно више од 25 особа. Мера је уведена упркос противљењу јавности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)