РУСИЈА ЈЕ КЉУЧНИ ИГРАЧ: Иранци захвалили Москви на подршци Техерану по питању нуклеарног споразума

Танјуг

24. 09. 2020. у 21:06

РУСИЈА ЈЕ КЉУЧНИ ИГРАЧ: Иранци захвалили Москви на подршци Техерану по питању нуклеарног споразума

Фото: ЕПА

РУСИЈА има кључну улогу у очувању Заједничког свеобухватног плана деловања за ирански нуклеарни програм, изјавио је министар спољних послова Ирана Мохамед Џавад Зариф након састанка са Сергејем Лавровим у Москви.

Зариф је рекао да су он и руски министар спољних послова разговарали о питањима у вези са споразумом о иранском нуклеарном програмом о констатовали да Русија има кључну улогу у његовом очувању, преноси ТАСС.

Он је такође указао на "незаконите поступке САД" и истакао да је Вашингтон "прекршио механизме Савета безбедности УН".

Подсетио је да су САД затражиле враћање санкција Ирану, које није прихваћено због тога што Савет безбедности УН није постигао консензус по том питању.

Зариф је указао на главну улогу Русије и Кине у Савету безбедности УН.

- Ми захваљујемо Руској Федерацији на овој улози. Следећег месеца Русија ће председавати Савету безбедности УН. Ми се надамо да ћемо и даље видети позитивну улогу Русије у очувању значаја Савета безбедности УН и супротстављање незаконитим потезима САД - рекао је ирански министар спољних послова.

Лавров и Зариф састали су се данас у Москви како би разговарали о низу горућих међународних питања, укључујући Заједнички свеобухватни план деловања за ирански нуклеарни програм, као и о ситуацији у Сирији, Авганистану и Персијском заливу, наводи ТАСС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)