ЦРНА ЛИСТА: Нови удар на Лукашенка и Белорусију

Novosti online

24. 09. 2020. у 17:09

ЦРНА ЛИСТА: Нови удар на Лукашенка и Белорусију

Фото: ЕПА

БАЛТИЧКЕ земље су припремиле нови санкциони списак на коме се налази око 100 белоруских званичника, којима ће бити забрањен улаз у Летонију, Естонију и Литванију, рекао је министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичс, преноси Летонски радио.

Он је истакао да је споразум по том питању постигнут са Литванијом и Естонијом 23. септембра. Нови санкциони списак ће бити објављен наредних дана, додао је Ринкевичс.

- Списак укључује око 100 лица, која су повезана са насиљем у Белорусији - истакао је министар.

Према његовим речима, Летонија, Литванија и Естонија су донеле одлуку да саме проширују санкциони списак, не чекајући на такву одлуку Европске уније.

- Санкције ће бити проширене. То не значи да је ово коначни списак, покушавамо да анализирамо информације. Три балтичке земље су се договориле да наставе да проширују санкциони списак - истакао је он.

Говорећи о инаугурацији Александра Лукашенка, коју Летонија не признаје, нити Лукашенка сматра законитим председником Белорусије, Ринкевичс је истакао да то значи да су политички контакти на највишем нивоу између Лукашенка и лидера ЕУ немогући.

- Непризнавање не значи прекид односа - напоменуо је министар, истакавши да ће контакти са Белорусијом бити настављени на техничком нивоу.

Балтичке земље су 31. августа увеле санкције против 30 белоруских званичника, којима су забраниле улазак у земље.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)