ЕПИДЕМИЈА КОРОНЕ У ИТАЛИЈИ НЕ ЈЕЊАВА: Продужетак ванредног стања можда и до краја године

Милица Остојић - Специјално за "Новости" из Рима

24. 09. 2020. у 13:22

ЕПИДЕМИЈА КОРОНЕ У ИТАЛИЈИ НЕ ЈЕЊАВА: Продужетак ванредног стања можда и до краја године

Фото Танјуг-АП

У ИТАЛИЈИ је на снази ванредно стање због Ковида до 15. октобра и већ се размишља о могућности да се продужи до 31. децембра због септембарског не малог увећања броја позитивних и свакодневних осцилација како у том броју тако и у отварању парцијалних црвених зона у свим регионима.

Јуче је број нових позитивних износио 1640, а урађених 103.696 тампон тестова, 20 преминулих у једном дану и ових дана ће се расправљати да ли продужити истоветне мере ванредног стања до 31 децембра јер је септембар месец који је означио велико увећање нових позитиних, понајвише због неогдоворности младих на летовању који су по повратку унели корона вирус у породице и тако се поново раширио и код старијих особа за 73,6 посто од укупног броја новозаражених, а које су увек биле веома пажљиве у придржавању антиковид мера, тако се и увећала старосна граница заражених.

Вирус у Италији сада кружи у свим регионима, 3. августа било се стигло до само 159 нових позитивних на дневном нивоу, а онда је кренуло све "као да је стигла нека слобода", данас у Италији има активних 2.397 малих црвених жаришта (то значи две или више особа које су се међусобно заразиле или унеле вирус у породицу, на радно место или окружење где се окупљају).

 Садашње мере подразумевају осим хигијенских обавезну маску у затвореном простору и на отвореном када није могућно одржавати дистанцу, потом остаје на снази рад од куће по одлуци фирме а без обавезе споразума са запосленим појединцима.

Тренутно се размишља о две опције продужавања ванредних мера, прва би била блажа, за неколико седмица или месец дана (значи до 15 новембра) а друга до краја године. Одлучујући ће бити могућни пораст новозаражених јер су отворене и школе, а један број људи се вратио на посао у фирму и поред  свакодневних контрола на улазу на радно место увећ се деси да је неко резултирао позитивним одмах након мерења температуре или урађеног тампон теста.

Политичке полемике никада не изостају када се ради о продужетку ванредног стања и поред увећања броја заражених, уз објашњење оних који су против да је боље продужити ванредно стање на краћи рок а ако буде неопходно доносити нову одлуку о наставку ванредног стања.

 Санитарне власти су забринуте за садашње увећање броја позитивних и њихов став ће бити пресудан у одлуци пратећи стање до 15 октобра, јер и поред контрола у Италији постоји још један фактор ризика а то је улазак у Италију особа из високоризичних зона ЕУ и поред контрола на аеродромима, у лукама и обавезе да се јаве санитарним властима у Италији ако су ушли друмским превозом.

                                         

    

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)