ПСИ ТРАГАЧИ: На аеродрому у Хелсинкију откривају заражене корона вирусом

Танјуг

23. 09. 2020. у 21:15

ПСИ ТРАГАЧИ: На аеродрому у Хелсинкију откривају заражене корона вирусом

Фото: Танјуг/АП

ФИНСКА је распоредила дресиране псе трагаче на аеродором у Хелсинкију како би открили путнике заражене корона вирусом.

Четири паса, различитих раса, које је обучило финско Удружење за откривање мириса, почела су данас да "раде" на аеродрому, у оквиру испитивања, које финансира влада, наводи АП.

Реч је о четворомесечном испитивању алтернативне методе за тестирање на корона вирус, која би могла да се покаже као исплативији и лакши начин за откривање заражених путника.

Финска се одлучила на овај потез након што је студија Ветеринарског факултета Универзитета у Хелсинкију наговестила да пси, који су за то дресирани, могу да открију корона вирус са скоро 100 одсто сигурности, преноси Скај њуз.

Професорка са Универзитета у Хелсинкију, Ане Хјелм Бјоркман, оценила је да је реч о обећавајућем методу и поручила да ће, уколико буде функционисано, то бити добар метод за скрининг и у другим местима.

Фото: Танјуг/АП

Као пример места на којима би обучени пси могли да "раде", навела је болнице, луке, домове за старе, спортске и културне догађаје, преноси USA Today.

Она је навела да је Финска друга земља на свету, а прва у Европи, која даје псима да нањуше корона вирус.

Сличан програм почео је да се спроводи на аеродрому у Дубаију током лета.

Путници који пристали да се бесплатно тестирају у оквиру овог програма у Хелсинкију не морају да имају директан физички контакт са псом.

Они треба да се обришу марамицом, која се онда ставља у теглу и даје псу у одвојеној кабини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)