СИНОЋ СЕ ОДВИЈАЛА ПРАВА ДРАМА У СВЕМИРУ: Космонаути побегли у „чамце за спасавање“, према њима летео убитачни "пројектил"

Новости онлине

23. 09. 2020. у 11:22

СИНОЋ СЕ ОДВИЈАЛА ПРАВА ДРАМА У СВЕМИРУ: Космонаути побегли у „чамце за спасавање“, према њима летео убитачни пројектил

Фото: Депоситпхотос

КОСМОНАУТИ на Међународној свемирској станици били су приморани да изведу маневре како би избегли делове ракете који су летели ка њима.

Три члана посаде, руски космонаути Анатолиј Иванишин и Иван Вагнер, заједно са америчким астронаутом Крисом Касидијем, упалили су моторе и започели маневар, а потом су заузели места у свемирском броду Сојуз, у случају да нешто пође по злу и морају да напусте станицу.

Припрема за напуштање брода је опасна и на океанима, а камоли у свемиру, 420 км изнад земље док путујете брзином од 27.568 километара на час, пише Раша Тудеј.

На срећу, све је прошло у најбољем реду и потенцијална катастрофа је избегнута, што је потврдио шеф НАСА-е Џим Бриденстајн, који је искористио прилику да скрене пажњу на опасност коју представља свемирско смеће.

Џонатан МекДауел, астроном Харвард-Смитсонијан центра за астрофизику потврдио је да је објекат који је принудио овај најновији маневар остатак јапанске ракете Х-2А Ф40.

Део ове ракете путовао је брзином од 52,560 километара на час. Поређења ради, метак путује брзином од приближно 2.736 километара на час.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)