УКРАЈИНА ЗАТВОРИЛА СЕВЕРНОКРИМСКИ КАНАЛ: Кијев укинуо воду Криму, полуострво "суво"

Бранко Влаховић, дописник "Новости" из Москве

23. 09. 2020. у 08:42

УКРАЈИНСКЕ власти воде нехумани рат са грађанима Крима тако што су блокирали Севернокримски канал којим је вода из Дњепра стизала на Кримско полуострво.

УКРАЈИНА ЗАТВОРИЛА СЕВЕРНОКРИМСКИ КАНАЛ: Кијев укинуо воду Криму, полуострво суво

Фото КП. ру

Због тога су у већини градова на Криму уведене рестрикције питке воде, а у тридесетак насеља власти су приморане да довозе питку воду цистернама.

До припајања Крима Русији, то полуострво је 85 одсто питке воде добијало из Дњепра каналом који је пунио акумулациона језера. Кад је Украјина изгубила Крим, Севернокримски канал је блокиран, и вода не тече.

Руска војска је поставила цевоводе којима је довела воду до кримских насеља, али овогодишња суша је смањила количину воде у изворима на полуострву, што је довело до великих рестрикција у Симферопољу и 39 оближњих насеља. Руководство Кримског полуострва каже да рестрикције могу трајати до марта 2021. године.

ПРЕСУШИЛО ОД 2014. ГОДИНЕ

Проблем воде на Криму је решен педесетих година прошлог века када је совјетска власт направила Севернокримски канал, спојен са Дњепром. Проблем је настао 2014. године, кад се на референдуму становништво Крима одлучило да се врати у састав Русије. За казну, руководство у Кијеву је прекрило канал и он је пресушио.

Због украјинског ратовања водом на полуострву, руководство Крима се обратило комесару за људска права УН. Затражило је допунске информације, али одговор из Женеве није охрабрујући, јер су у комесаријату за људска права рекли да кривицу за недостатак питке воде на Криму сносе Русија и Украјина. Кијев сматра да је Русија окупирала полуострво и ратују са Москвом, а страдају обични грађани.

Генерална скупштина УН је својевремено донела декларацију у којој се право на чисту воду сматра једним од основних људских права. Али, у комесаријату за људска права у Женеви сматрају да је Русија одговорна да обезбеди питку воду за Крим, пошто Москва сматра Крим својом територијом.

Главни комесар УН за људска права Мишел Бачелет изражава забринутост што на Крим и Севастопољ не стиже вода. Он додаје да УН подржава територијалну целовитост Украјине, па и Кијев треба да брине о томе да грађани Крима имају довољно воде.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)