ПАРАНОИЧНЕ ТВРДЊЕ ХРВАТСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Ево шта пише у извештају СОА о Србији

Ј. КЕРБЛЕР

22. 09. 2020. у 10:00

ПАРАНОИЧНЕ ТВРДЊЕ ХРВАТСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Ево шта пише у извештају СОА о Србији

Фото Ап

СРБИЈА и даље на спољнополитичком и безбедносном плану настоји да балансира у односима између Русије и Запада.

Примера ради, као кандидаткиња за чланство у ЕУ, Србија и даље не следи рестриктивне мере ЕУ против Русије. Током ове године Србија је значајан фокус ставила и на јавно промовисање јачања односа с Кином.

Тврди ово хрватска тајна служба СОА у шестом јавном извештају, уз констатацију да су и даље присутне појаве великосрпског екстремизма у појединим државама. Прецизира се да се то манифестује негирањем територијалне целовитости и суверенитета Хрватске, али и других држава, "попут Косова, БиХ и Црне Горе".

- Овај се екстремизам јавно очитује кроз иступе и окупљања великосрпских екстремистичких организација, као и коришћење других јавних окупљања, у којима се, уз екстремистичке поруке, уништавају и хрватски државни симболи. Великосрпски екстремизам пропагира и поруке против ширења ЕУ и НАТО на југоисток Европе, уз истицање привржености Русији - наводи СОА.

КАО НОВИНСКА АГЕНЦИЈА

САМО објављивање извештаја није ове године изазвало много реакција, а међу оним ретким је и тврдња Жељка Цвртиле, стручњака за безбедност, који каже да је реч о добром извештају, али се по њему СОА више претвара у неку врсту новинске извештајне агенције. А премало је, каже, оперативна.

Фото Ап

Хрватски обавештајци оценили су и догађаје у Црној Гори, утврдивши да ситуација обележава друштвени расцеп између прозападних суверенистичких снага и просрпских снага које су против чланства Црне Горе у НАТО, те за снажније везивање Црне Горе уз Русију. СОА наводи да су прилике на југоистоку Европе, од БиХ и Србије до Македоније и Албаније, и даље нестабилне и да су неке од тих држава оптерећене појавама радикалних исламистичких и националистичких снага.

Закључак СОА је да је безбедносна ситуација у Хрватској стабилна и да прошле године није било ни догађаја, ни појава које би у већој мери угрозиле безбедносне прилике.

- Тренутно не постоје назнаке нити видљиви потенцијали значајније дестабилизације безбедносних прилика - порука је из годишњег извештаја, уз нагласак да екстремизам нема у Хрватској снагу, ни потпору јавности.

Истовремено, наводи се да поједине државе прикупљају податке, а понекад и активно обавештајно делују према Хрватској.

- Ради се о државама које са Хрватском имају отворена питања или Хрватску, самостално или у склопу евроатлантских интеграција, виде као супарника или безбедносно-политички изазов - пише у извештају, али се не наводи о којим је земљама реч, иако би се могло "прочитати" да се ради и о Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Niksicanin

22.09.2020. 11:23

Ма ко нам каже!Битно да је "липа ваша" примјер мултикултуралности и поштовања људских права,нарочито Срба,и да сте ви једно мирољубиво друштво у којем нема пропагирања усташке идеологије.

Slavonac

22.09.2020. 11:39

Previše se opterećujete Hrvatskom,to je država u pokušaju,niti moći ,niti bogatstva,puna afera i aferica,jedna od zadnjih rupa na svirali EU,ne mogu se smatrati ni tigrom od papira, pozdrav od Srbina iz Slavonije.

Niko

22.09.2020. 11:55

Kada ce prestati ogroman kompleks hrvata prema Srbiji. Sami sebe lazete. Pravu istinu znaju svi oni koji trebaju da znaju i Evropa i sve druge svetske sile. Glavna stvar je samo sto oni kojima nismo povoljni, iz razlicitih razloga, priklanjaju se lazima i ne reaguju na njih pa tako prolazi, ako prodje dobro je. Nije Hrvatska ta i njene obavestajne sluzbe da stalno iznose ono sto je njima milo a i dodvoravanje EU. Istina se zna a uvijenim lazima prolazi vreme, svet je umoran od toga.

Soko

22.09.2020. 15:48

Očito da Vučić ne može da sastavi vladu jer trpi pritiske stranih ambasadora.U prvom redu SAD,Nemačka,Engleska i Turska a sve u cilju potiskivanja onih koji su naklonjeni Rusiji.Nortorna je laž da pritisak dolazi od stranaka.Vučić bi sad po zapadnjaci na trebalo da se odrekne Dačića, Vulina ,Karića i svih onih koji imaju veze sa bratskom Rusijom.Zapadnim fašistima i bombarderima nesmemo nikad verovati.Vlada treba da bude prosrpska a ne profašistička.

Zoran

22.09.2020. 16:15

Hrvati kompleksasi. Srbija se pod sankcijama odupirala celim zapadnom svetu i sad je tu gde je. Pored sankcija doslo i bombardovanje, sve da bi vi podobijali svoje drzave koje nikada niste imali. Svima je nato pomagao da bi pobedili Srbe. Bez te pomoci ste nista. Kad Srbija skine Amere sa grbace, krenuce napred. Nemci se nikad nece okaniti Srba.