СОФИЈА БРАНИ ЈЕЗИК СКОПЉУ: Тврде да су Македонци Бугари који говоре бугарски, али им је испран мозак за време Тита

И. С.

22. 09. 2020. у 07:20

СОФИЈА БРАНИ ЈЕЗИК СКОПЉУ: Тврде да су Македонци Бугари који говоре бугарски, али им је испран мозак за време Тита

Фото АП

БУГАРСКА поручује да ће блокирати отварање приступних преговора ЕУ и Северне Македоније, ако Скопље буде инсистирало на македонском идентитету и језику.

Историјски спор два суседа могао би, тако, оцењује немачки Дојче веле, да уђе у бриселске ходнике уочи децембра, кад се очекује званични почетак преговора о приступању Северне Македоније ЕУ.

Очигледно, ни пристанак на промену имена земље због спора са Грчком можда неће бити довољан да преговори стартују са задршком од 15 година, колико је Северна Македонија званично кандидат.

Документ из Софије носи назив "Меморандум којим се објашњава однос Републике Бугарске и Републике Северне Македоније у контексту процеса проширења и придруживања и стабилизације". Документ на шест страница, упућен из Софије у 26 главних градова ЕУ у августу, појашњава став Бугарске о историјским питањима, о "етничкиом и језичком инжењерингу који се догодио" у Македонији у деценијама од Другог светског рата.

- Приступни пут Северне Македоније пружа драгоцену прилику њеном вођству да раскине са идеолошким наслеђем и праксом комунистичке Југославије. Процес проширења не сме да легитимише етнички и језички инжењеринг који се одвијао у бившим ауторитарним режимима - наводи се у меморандуму.

Берлин: Решите билатерално

НЕМАЧКА, као тренутна председавајућа ЕУ, позвала је обе државе да реше отворене проблеме у оквиру Комисије која се бави историјским питањима. Немачка амбасадорка у Северној Македонији Анке Холштајн одбацила је покушаје Бугарске да уврсти билатерална питања у оквир преговора с ЕУ. "Билатералне проблеме треба решавати билатерално", рекла је она.

Према бугарском тумачењу, људи словенског порекла који живе у Северној Македонији, заправо су Бугари који говоре бугарски језик, али им је "испран мозак за време Титовог комунистичког режима у бившој Југославији" и у том процесу су вештачки добили нови, македонски, идентитет и језик.

Шокиран Никола Димитров, Фото АП

Дојче веле подсећа да је заправо реч о званичном ставу Софије од педесетих година 20. века. Резултат су били неспоразуми око историјских питања између два суседа и узаврели односи на политичкој сцени. Као чланица ЕУ, Бугарска сада има велику предност у односу на Северну Македонију и не оклева да је искористи.

Меморандум је изазвао запрепашћење у Скопљу и наишао на осуде у деловима бугарске академске заједнице. Заменик македонског премијера Никола Димитров рекао је да "језик не подлеже признавању или непризнавању, јер се у 21. веку, посебно у Европи, никоме не може ускратити право на самоопредељење и самоизражавање".

Поједини аналитичари са обе стране границе мисле да је Меморандум пропагандни трик владе Бојка Борисова да скрене пажњу јавног мњења са протеста против корупције који трају месецима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Raca

22.09.2020. 11:41

Bugari su tatarsko onogoškog turskog porekla koji su iz postojbine na Kavkazu negde u 8 veku pobegli od Hazara.Jedan deo njih je otišao na sever uz Volgu a drugi se naselio oko delte Dunava. Kasnijim osvajanjima teritorije Vizantije gde je živeo slovenski narod oni su u 9,10 veku imali carstvo koje je obuhvatalo današnju Bugarsku, skoro celu Makedoniju i čak delove Srbije. Zatim su proglasili bugarski jezik kao zvanični jezik bugarske države koji je u stvari jezik slovena(koji su bili velika većina u toj državi) sa mnogim rečima bugara. Sad(opet) koriste priliku što su preko reda primljeni u EU i ucenjuju S. Makedoniju a verovatno će i nas kad dođe vreme(npr. da kažemo ono što nije da makedonci govore bugarski jezik, šta god je to, i da su oni u stvari bugari). Oni u razgovoru kažu"bratko"a ja kažem daleko im lepa kuća.

Max

22.09.2020. 13:29

Sve te probleme stvorila je tz EU na celu sa Njemackom ali i njima ce doci maca na vratanca,a razlog je prost nametanjem problema kojih u stvari nema oni diktiraju tempo nesuglasica.A Bugari jad i bjeda ,zna se zasto su usli u EU,odlazim tamo poslovno,daleko je njima sunce.