БИВШИ ПРЕМИЈЕР АЗАРОВ ПОРУЧУЈЕ БЕЛОРУСКИМ ДЕМОНСТРАНТИМА: Не верујте у обећања о милијардама помоћи са Запада, проћи ћете као Украјина!

Бранко Влаховић, дописник "Новости" из Москве

21. 09. 2020. у 18:33

У ПОЛИТИЧКОЈ пат ситуацији, 40 дана од почетка демонстрација у Белорусији, Лукашенко се више не обазире на критике са Запада, а његова полиција се не устручава да хапси демонстранте.

БИВШИ ПРЕМИЈЕР АЗАРОВ ПОРУЧУЈЕ БЕЛОРУСКИМ ДЕМОНСТРАНТИМА: Не верујте у обећања о милијардама помоћи са Запада, проћи ћете као Украјина!

Фото: Танјуг

Организатори демонстраната су веровали да ће масовним демонстрацијама у првих пар дана после председничких избора 9. августа сломити дух власти и натерати Лукашенка на оставку. А Лукашенко се надао да ће кроз пар дана демонстранти одустати од масовног изласка на улице.

Један од кандидата на минулим председничким изборима у Белорусији Андреј Дмитријев лидер покрета "Говори истину" каже да су Белоруси схватили да ће протести трајати више месеци, па се стварају фондови помоћи ухапшенима. На другој страни, власти верују у моћ силе којом желе да застраше демонстранте, примећује Дмитријев.

- Власти не желе да говоре о својим слабостима, већ стално понављају да су демонстрацвије организоване у иностранству. Али, да нема унутрашњих проблема у Белорусији нико из дана не би могао да изведе на улице толико људи - тврди бивши председнички кандидат Дмитријев.

Млади људи на улицама верују обећањима које лансирају у Варшави како ће после пада Лукашенка за Белорусију бити направљен нови "Маршалов план". Да су обећања о "рекама милијарди долара" које ће стићи за реформу друштва и привреде лажна поручује бивши премијер Украјине Николај Азаров.

Фото: Танјуг

 

Он подсећа да су пропале украјинске велике фабрике после прекида веза са Русијом, радници су се нашли на улици. Азаров прогнозира да ће се то догодити и Минском тракторном заводу, ако победи прозападна опозиција.

ПРИТИСАК ИЗ БРИСЕЛА

ШЕФОВИ дипломатија ЕУ расправљали су јуче у Бриселу санкцијама за око 40 белоруских званичника, укључујући Лукашенка, због нерегуларности на изборима и оштрог одговора власти на протесте. Главно питање је да ли да санкције буду уведене и Лукашенку, а опозициона кандидаткиња на спорним председничким изборима Светлана Тихановскаја, позвала их је у Бриселу да покажу више храбрости. Кипар наводно блокира санкције Белорусији док сличне мере не буду предузете према Турској због експлоатације енергената у источном Медитерсану.

- За време "европејских реформи" уништено је четири и по хиљаде украјинских предузећа. Белоруси би морали да извуку поуке из судбине Украјине. Нису западу потребне белоруске пољопривредне машине. Смањиће се број радних места, а повећати број гастарбајтера. Желе ли Белоруси да понове ту горку судбину суседа? - пита Азаров.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)