КОВЕРТА НИЈЕ СТИГЛА ДО ПРЕДСЕДНИКА: Ухапшена жена због писма с рицином послатог Трампу

Танјуг

21. 09. 2020. у 08:53

КОВЕРТА НИЈЕ СТИГЛА ДО ПРЕДСЕДНИКА: Ухапшена жена због писма с рицином послатог Трампу

Фото Танууг-АП

Америчка полиција ухапсила је жену осумњичену да је послала писмо са смртоносним отровом рицином адресирано на Белу кућу, саопштиле су власти.

Како су пренели медији, жена је ухапшена када је покушала да пређе у Канаду на граничном прелазу у савезној држави Њујорк.

Канцеларија ФБИ у Вашингтону сапштила је да је "ухапшена особа која је наводно одговорна за слање сумнивог писма", преноси Ројтерс.

У саопштењу се додаје да је истрага у току.

Извор из служби безбедности који је желео да остане анониман рекао је британској агенцији да је ухапшена жена канадска држављанка.

Краљевска канадска коњичка полиција (РЦМП) саопштила је у суботу да је добила захтев од ФБИ за асистенцију у истрази и да изгледа да је писмо послато из Канаде.

Писмо је у суботу пресретнуто у последњем владином екстерном центру за пријем пошиљки, чиме је спречено да доспе у Белу кућу.

Слична писма послата су и органима кривичног гоњења у Тексасу, укључујући и један затвор и шерифову канцеларију.

Здружена радна група за борбу против тероризма у Вашингтону покренула је истрагу уз помоћ њујоршке полиције и Краљевске канадске коњичке полиције (РЦМП).

Истражитељи су саопштили да није утврђена веза између отровног писма и међународних терористичких организација, не откривајући доказе. Рицин се природно налази у рицинусовом зрну, али се посебним поступком претвара у биолошко оружје. Рицин може изазвати смрт у року од 36 до 72 сата од излагања количинине већој од главе чиоде. Не постоји познати противотров.

У прошлости су забележени бројни инциденати који укључују коверте са рицином послате америчким званичницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)