ВАКЦИНЕ САМО НАЈБОГАТИЈИМА: Оксфам против диктата новца

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

21. 09. 2020. у 12:20

ВАКЦИНЕ САМО НАЈБОГАТИЈИМА: Оксфам против диктата новца

Фото Танјуг

НАЈБОГАТИЈЕ земље света обезбедиле су за себе више од половине "обећаних" вакцина против вируса корона, иако представљају свега 13 одсто светске популације, упозорила је невладина организација "Оксфам".

Као и СЗО, "Оксфам" подржава међународни систем "Ковакс" за равномерну набавку вакцне, али истиче забринутост због бојкота САД и мањка финансирања.

Из ове организације поручују да су САД, са 330 милиона становника, резервисале 800 милиона доза. Прве ће стићи већ крајем октобра. Још експедитивнији су у ЕУ. Набавили су милијарду и по доза за територију која броји 450 милиона житеља. Из Брисела уверавају да ће вакцине поделити са сиромашнијима.

Принцип је да се за сваки случај наручује прекомерно, јер се не зна ко ће први масовно да дистрибуира спасоносно цепиво.

САД, Велика Британија, ЕУ, Јапан, Аустралија, Израел, Хонгконг и Швајцарска, наручили су укупно 51 проценат могућих вакцина.

"Оксфам" истиче да су уговори у препродаји склопљени са компанијама "Астра-Зенека", "Санофи", "Фајзер", "Џонсон и Џонсон", "Модерна", "Синовак" и "Гамалеја", од којих су неки у форми партнерства за производњу на локалним тржиштима.

"Оксфам" тврди да добијање вакцине не треба да зависи од тога колико ко има новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

električar

21.09.2020. 12:45

Da li mislite da je to čudno, da ne bi trebalo tako ... ? Da li mislite da se "zbog nepoznanica i sigurnosti" poručuje po pet puta više vakcina nego što je to potrebno ... ? Ne pada vam na pamet da je to strategijski sračunato, da bi možda zbog takvog "nedostatka" vakcine trebalo mnogi da izgube život i da će to kapitalu da bude zadovoljstvo ... ?