КОРОНА ПОНОВО УДАРА ЕВРОПУ СВОМ ЖЕСТИНОМ: Враћају се на снагу оштрије мере због разбуктане пандемије у многим земљама

В.Н.

20. 09. 2020. у 09:00

КОРОНА ПОНОВО УДАРА ЕВРОПУ СВОМ ЖЕСТИНОМ: Враћају се на снагу оштрије мере због разбуктане пандемије у многим земљама

Фото АП

ЕВРОПСКЕ државе, од Данске на северу до Грчке на југу, најавиле су нове рестриктивне мере како би сузбиле нагли раст броја заражених вирусом корона, док Велика Британија разматра нове рестрикције на националном нивоу.

Број случајева у ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ готово се удвостручио, на 6.000 дневно протекле недеље, порастао је и број хоспитализованих, као и стопа заражених широм северне Енглеске и Лондона.

Фото АП

У ШПАНИЈИ, у којој је било више оболелих него у било којој другој европској земљи, регион који обухвата престоницу Мадрид ограничиће кретање између и у оквиру подручја која су тешко погођена новим ширењем заразе. Нове мере погодиће више од 850.000 људи. Ограничен је приступ парковима и јавним местима и забрањено окупљање више од шест људи, али се грађани неће спречавати да иду на посао.

У ФРАНЦУСКОЈ, власти у Ници забраниле су окупљање више од 10 људи на јавним местима и ограничиле радно време барова, што је уследило после нових ограничења уведених почетком недеље у Марсељу и Бордоу. У Француској је јуче регистровано готово 13.200 новозаражених, што је највећи дневни биланс од избијања пандемије.

У ДАНСКОЈ, где су јуче забележена 454 нова случаја вируса корона, што је близу рекорда од 473 у априлу, премијерка Мете Фредериксен саопштила је да ће бити забрањено окупљање више од 50 људи и наложила раније затварање барова и ресторана.

У СЛОВЕНИЈИ МАСКЕ И НА ОТВОРЕНОМ

У СЛОВЕНИЈИ је од јуче обавезно ношење заштитних маски и на отвореном, у случајевима када није могуће одржати физичку дистанцу од најмање два метра. Влада је прексиноћ донела уредбу коју ће анализирати на две недеље. У затвореном простору маске су обавезне још од пролећа.

На ИСЛАНДУ је на подручју престонице Рејкјавика наложено четвородневно затварање концертних хала и пабова, од 18. до 21. септембра.

У Даблину, у ИРСКОЈ, забрањено је служење хране у ресторанима, као и догађаји у затвореном простору.

Холандски премијер Марк Руте најавио је да његова влада припрема "регионалне" мере за сузбијање ширења вируса корона након што су у ХОЛАНДИЈИ јуче регистрована рекордна 1.972 случаја.

У ГРЧКОЈ, која није била тешко погођена током првог таласа пандемије у марту и априлу, пооштрене су рестрикције да би се сузбило ширење заразе у ширем подручју Атине. Од понедељка до 4. октобра биће забрањено јавно окупљање више од девет људи на отвореном простору, док ће бити отказани и сви концерти. Број људи на сахранама, венчањима и крштењима биће ограничен на 20.

Фото АП

ВОДЕЋА БОЛНИЦА У БЕЧУ ПУНА

СТАЛНО растући број оболелих од вируса корона већ има последице по капацитете болница у Бечу. Водећа ковид-клиника у Бечу већ је пуна пацијената на интензивној нези. Новооболели се сада пребацују у друге за њих предвиђене болнице. У Бечу је на располагању 550 кревета на интензивној нези са респираторима, а додатно је предвиђено 2.200 кревета за ковид пацијенте којима није потребан респиратор.

Број новозаражених обара рекорде и у Чешкој, Пољској, Словачкој, Аустрији... Свака од ових земаља уводи додатне мере. ЧЕШКА ће поново формирати национални кризни штаб.

Европа се и даље нада да неће следити пример Израела, који је увео други круг рестриктивних мера на националном нивоу, са општим карантином, после великог скока броја новозаражених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)