НОВА ПОШАСТ У КИНИ: Више од 3.200 људи заражено опасном грозницом, зараза процурела из државне фабрике

Novosti online

19. 09. 2020. у 14:24

НОВА ПОШАСТ У КИНИ: Више од 3.200 људи заражено опасном грозницом, зараза процурела из државне фабрике

Фото: ЕПА

ХИЉАДЕ људи на северозападу Кине позитивно је на бруцелозу након цурења из државне биофармацеутрске фабрике у којој се производе вакцине за животиње, пише "Дејли мејл".

Здравствени званичници у граду Ланжоу, у коме живи око 2,9 милиона људи, рекли су да је 3.245 лица заражено бруцелозом.

Ова болести преноси се блиским контактом са зараженом животињом или производима од меса и може да изазове грозницу, болове у зглобовима или главобољу.

Власти су тестирале око 22.000 људи. За сада није забележен ниједан смртни случај. Кинески званичници рекли су да нема доказа о преносу болести са човека на човека.

ШТА ЈЕ МЕДИТЕРАНСКА ГРОЗНИЦА

Бруцелоза, позната и као Медитеранска грозница, може да изазове симптоме као што су главобоља, бол у мишићима, грозница и замор.

Неки знаци и симптоми болести могу да се задрже дуго времена, а неки остану заувек или се поново враћају, као што су артритис или натицање одређених органа.

Пренос бруцелозе са човека на човека веома је редак.

ЗАРАЗУ ШИРИО ВЕТАР

Кинеске власти утврдиле су да је биофармацеутска фабрика користила средство за дезинфекцију коме је истекао рок трајања у производњи вакцине против бруцелозе за животиње у периоду од јула до августа прошле године, што значи да бактерија није елиминисана из система вентилације у фабрици.

Заражени гас из фабрике у граду Ланжоу формирао је аеросоле који су садржавали бактерију, коју је онда ветар разнео до Ветеринарског института Ланжоу гђе је заражено око 200 људи од децембра прошле године.

Више од 200 студената и радника факултета Универзитета Ланжоу од тада се испоставило позитивно на бруцелозу, јавила је Синхуа.

Здравствена комисија града Ланжоу саопштила је јуче да су овце, говеда и свиње најчешћи преносници бруцелозе. Фабрици, која се извинила прошле године, одузета је оџвола за рад.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)