ЛУКАШЕНКО ШТИТИ ГРАНИЦУ ОД РАТА: Ево зашто је белоруски председник затворио међе са савезницима Запада

Бранко Влаховић (Москва)

19. 09. 2020. у 08:25

ЛУКАШЕНКО ШТИТИ ГРАНИЦУ ОД РАТА: Ево зашто је белоруски председник затворио међе са савезницима Запада

Фото: РИА.ру

ДАН после најаве председника Белорусије Александра Лукашенка да ће затворити границе са Пољском, Литванијом, али и Украјином, прецизирано је да ће међа бити заштићена од оних који би насрнули на национални интегритет, а за грађане који поштују закон ништа се не мења.

Службено је саопштено у Минску да ће државна граница Белорусије са Пољском и Литванијом бити затворена за оне који се баве противзаконитом делатношћу.

Лукашенко је на великом скупу жена Белорусије казао да ће на државну међу послати војску да ојача границе, јер се не сме допустити да дође до рата. Он је народима Литваније, Пољске и Украјине поручио да зауставе безумне политичаре и не допусте да дође до оружаног сукоба. Пољску, Литванију, Чешку и Украјину Лукашенко је назвао америчким сателитима.

ТИХАНОВСКА: ОДВОЈЕН ОД РЕАЛНОСТИ

Незванични лидер белоруске опозиције Светлана Тихановска назвала је Лукашенкову изјаву о појачаном чувању граница на западу земље новим нивоом одвајања од реалности: "Лукашенко нас је и раније плашио непријатељима. Он само показује да је слаб човек", казала је Тихановска, која тврди да суседне земље нису непријатељи.

- Нажалост, Украјина је постала предстража политичких провокација као сателит САД - изјавио је Лукашенко.

Власти у Варшави, Вилњусу и Кијеву кажу да не намеравају да ратују са Белорусијом.

- Лукашенко покушава свом снагом да докаже постојање спољне опасности за Белорусију. Пошто такве опасности нема, онда је треба пронаћи - каже министар спољних послова Литваније Линас Линкјавичус.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је изјавио да је тврдња Лукашенка да се Кијев меша у унутрашње ствари Белорусије бесмислица. Предложио му је да попије мало вотке да се опусти и додаје како је због ситуације у Белорусији Лукашенка ухватила параноја.

АМЕРИКА ПОКРОВИТЕЉ СВЕТЛАНИ

Директор руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин тврди да Американци преко савезника у Европи врше и на Минск. Он сматра да је формирање Координационог савета белоруске опозиције заправо покушај једне од "цветних револуција" које су у бившим социјалистичким земљама организовали и подржавали Американци. Зато су узели под покровитељство Светлану Тихановску коју представљају као "народног лидера".

Московски војни аналитичари тврде да су маневри НАТО разлог за Лукашенково јачање западне границе. До сада је граница Белорусије са Украјином била слабо чувана. Сада с украјинске стране према граници Белорусије лете америчке беспилотне летелице.

Пре месец дана Лукашенко је пребацио своју десантну бригаду из Витебска, а белоруска војска је заузела позиције недалеко од града Гродно на западу земље. Тамо су размештени и артиљеријски и ракетни системи. Лукашенково затварање граница има за циљ и да из тих земаља не стижу "револуционари" који би били подршка демонстрантима на улицама Минска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)