РУСИ ОДГОВОРИЛИ НА СВА ПИТАЊА: Часопис Лансет објавио одговор руских научника колегама о вакцини „Спутњик V“

Новости онлајн

18. 09. 2020. у 21:15

РУСИ ОДГОВОРИЛИ НА СВА ПИТАЊА: Часопис Лансет објавио одговор руских научника колегама о вакцини „Спутњик V“

Фото Танјуг/АП

НАУЧНИ часопис "Лансет" објавио је обрац́ање међународне групе научника руским специјалистима посвец́ено вакцини "Спутњик 5" као и одговор руских специјалиста колегама, изјавила је за Спутњик портпаролка часописа.

- "Лансет" је објавио преписку о овом истраживању (о чланку о вакцини ‘Спутњик 5’). Оба текста су доступна су на нашем сајту - рекла је она.

У писму које је потписало неколико страних научника, позивају се руске колеге да објаве додатне информације о вакцини.

- Иако резултати истраживања изгледају потенцијално значајни, имамо неке бојазни које смо, због убрзаног ширења вакцине међу становништвом, описали у отвореном писму које смо потписали ми и неколико наших колега који деле нашу забринутост - наводи се у писму.

Руски научници одговорили су редом на сва питања колега наведена у отвореном писму и писму "Лансету". Они су се тицали питања сличности података добијених у различитим експериментима и разлике у резултатима, која се странцима чинила сумњива, на титру антитела између учесника у експериментима.

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

- Желели бисмо да нагласимо да су све представљене информације добијене као резултат експеримената и пажљиво проверене - наглашавају руски стручњаци.

Раније је заменик директора за научни рад центра "Гамалеја" Денис Логунов изјавио за Спутњик да су подаци добијени током истраживања вакцине "Спутњик 5" прошли детаљну експертизу рецензената часописа "Лансет", а на сва питања од интереса одговорено је пре објављивања.

Почетком септембра "Лансет" је објавио резултате две фазе клиничких испитивања руске вакцине против ковида 19 "Спутњик 5". Убрзо након тога, неколико научника из целог света објавило је отворено писмо на италијанском сајту "Кативи шенцати", специјализованом за раскринкавање псеудо-научних истраживања, у којем су изразили сумњу у податке о руској вакцини.

Портпаролка "Лансета" је тада изјавила да је уредништво часописа позвало руске научнике да одговоре на питања страних колега.

Министарство здравља Русије регистровало је 11. августа прву вакцину на свету за превенцију ковида 19, коју је развио Научно-истраживачки центар "Гамалеја" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције. Вакцина је названа "Спутњик 5".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)