СТРАХ ОД НОВОГ ТАЛАСА: Стари напуштају старачке домове у Италији

Милица Остојић - Дописник из Рима

18. 09. 2020. у 15:02

СТРАХ од новог таласа корона вируса, који би могао бити фаталан за особе смештене у старачким домовима дуж Италије, јер је до сада преминуло више од 10.000 особа смештених у таквим структурама, понајвише на северу земље, натерало је породице, иако пред великим економских тешкоћама, да извлаче своје драге из тих структура, изналазећи начине да их опслуже у кругу породице или приватно.

СТРАХ ОД НОВОГ ТАЛАСА: Стари напуштају старачке домове у Италији

Фото: Танјуг/АП

На Апенинском полуострву има око 300.000 старијих лица смештених у разним структурама за старије особе по разним основама, оне за које плаћа породица или које су на листи о трошку државе, аутономне или не и до сада је њих десет посто напустило такав смештај, значи око 30.000. Разлози су двојаки, понајвише страх од нове заразе као и економски, јер су многе породице или члан породице изгубили посао, па је плаћање смештаја за своје драге постао економски неиздржив, иако је напор за опслужити старија лица веома велики и екстремно тежак.

Такав број лица као и старосна граница далеко је већи на северу и у централном делу Италије: Ломбардија, Венето, Пијемонте, Лигурија, Емилија Ромања али и Тоскана, док на југу постоји другачија култура, таква лица више су  смештена у оквиру фамилија.

Сада се у овој ванредној ситуацији доста тога мења, фамилије на северу где год је то могућно радије се опредељују да старије особе крај живота проведу код куће у познатом окружењу, јер је усамљеност у старачким домовима често допринела осећању потпуне напуштености у време Ковида, због немогућности да их посете породице, када је то било забрањено а и данас само уз дозволу фамилија повремено може да посети своје драге.

Никада неће бити потпуно познат број преминулих од корона вируса у старачким структурама у Италији јер су многе особе преминуле а да им није био урађен ни тампн тест и не зна се шта је био реални узрочник њиховог краја. Тако званична статистика износи број између 9.000 и 10.000, а евидентан је онај од преко 10.000.

Остаје и даље велика листа чекања за смештај старијих лица и износи преко 100.000 у Ломбардији, Пијемонте, Лигурији, али је блокирана за сада због Ковида, тако да поред оних који су напустили центре за смештај има и оних који чекају да буду смештени јер породице немају другог решења или је реч о старијим особама без породица и могућности да буду другачије опслужене и на терету су државе.

Свеукупна суитуација је истински драматична јер недостаје и помоћ за кућну негу и то је једна црна рупа у италијанском здравству, недостаје огроман број лица за кућну негу а велики је број оболелих од најтежих болести као што је Алцхајмер или инвалидитет где особа није способна за било какву врсту самосталности у свакодневном животу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)