ДИРЕКТОР ФБИ: Антифа је идеологија, не организација

Танјуг

18. 09. 2020. у 10:45

ДИРЕКТОР ФБИ: Антифа је идеологија, не организација

Фото Танјуг-АП

"АНТИФА" је идеологија, а не организација, изјавио је директор америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) Крис Реј у сведочењу пред једним одбором Представничког дома америчког Конгреса, износећи тврдњу супротну ставу председника САД Доналда Трампа, који је најавио да ће "Антифа" формално бити означена као терористичка група.

Сведочећи пред Одбором за безбедност отаџбине, установљеном после терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године, Реј није негирао да активисти "Антифе" представљају озбиљан разлог за забринутост и стварну опасност.

Ипак, он је рекао "да није реч о групи или организацији, већ о покрету или идеологији", и тиме изнео гледиште супротно оном које заступа Трамп, који је "Антифу" окривио за изливе насиља на улицама градова у САД после убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису.

Неколико часова после Рејевог сведочења, Трамп је у објави на Твитеру написао да "Антифу" сматра "добро финансираним анархистима и силеџијама" који остају заштићени јер, како је додао, ФБИ није у стању или није вољан да открије њихов извор финансирања.

Како наводи АП, Реј је у сведочењу такође потврдио процене обавештајних кругова у САД да постоји руско мешање у предстојеће америчке председничке изборе - између осталог и у виду покушаја компромитовања кандидата Демократске странке Џоа Бајдена - али да још нису забележени напади на изборну инфраструктуру попут оних забележених 2016. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)