ОПОЗИЦИЈА У МИНСКУ САСТАВЉА ЦРНУ ЛИСТУ: Тихановска најавила списак полицајаца кривих за насиље на протестима

Б. Влаховић

17. 09. 2020. у 21:45

ОПОЗИЦИЈА У МИНСКУ САСТАВЉА ЦРНУ ЛИСТУ: Тихановска најавила списак полицајаца кривих за насиље на протестима

Фото: Танјуг

БЕЛОРУСКА опозиција прави црну листу полицајаца одговорних за премлаћивање демонстраната и мучења у затворима.

 Другопласирана на председничким изборима Светлана Тихановска, која живи у иностранству, изјавила је да опозиција идентификује кривце за бруталне сукобе, а затим ће тај документ предати Русији, Украјини, Турској, ЕУ и САД.


Тај списак опозициоинари су назвали по погинулом демонстранту Александру Тарајковском који је изгубио живот у Минску. Демонстранти тврде да је полиција пуцала у њега, док власти кажу да му је експлодирала некаква направа у руци.


Тихановска је рекла да се заштитници људских права сада баве и прикупљањем материјала за "Црну књигу Белорусије" у којој ће бити подаци о насиљу над демонстрантима. Она је још једном позвала полицајце да прелазе на страну демонстраната, иначе ће их чекати суд и неће моћи да избегну казне.


Те изјаве Тихановске су у супротности са оним што је 16. септембра обећавала председнику Александру Лукашенку. Говорила је да ће Лукашенко добити гаранције безбедности ако добровољно преда власт. Наравно да Лукашенко није наиван да поверује да ће његови полицијски генерали и официри бити кажњени, а он ослобођен свега.


Изјаве Тихановске се мењају из дана у дан, па је питање колико је она аутономна, а колико јој "политички ментори" сугеришу шта када да каже. Пре неколико дана је у тексту у америчком "Вашингтон посту" писала да је одлазак Лукашенка само питање времена.
Лукашенко је више пута поновио да не намерава да абдицира јер, како каже, њега је народ изабрао.

ЛУКАШЕНКО ПОВУКАО ДИПЛОМАТЕ


Лукашенко је повукао акредитиве двојици дипломата због подршке демонстрацијама опозиције у земљи. Реч је о бившем министру културе и некадашњем дипломати у Француској и Шпанији Павелу Латушком и белоруском амбасадору у Словачкој Игору Лешћењију, који је рекао да је "шокиран тортуром и пребијањем" демонстраната, а потом је поднео оставку. Лукашенко је опозвао и амбасадора у Летонији Василија Марковича "због лошег обављања дужности".


Лукашенков помоћник Валериј Бељски изјавио је да се интензитет протеста у Белорусији смањује и да је опасност да демонстранти силом преузму власт смањена, јер улични сукоби нису ништа донели. Власти у Минску тврде да би се протести одавно завршили да нема хушкања из иностранства, поготово из САД и Пољске.


Европарламентарци су у међувремену већином гласова усвојили резолуцију којом не признају да је Лукашенко изабран за председника. Та резолуција као и друге одлуке Европарламента имају карактер препоруке и нису обавезујуће чак ни за ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)