ИСКОПАЛИ АФЕРУ СТАРУ ПЕТ ГОДИНА: Сад и Бугари оптужују Русе за тровање, траже тројицу осумњичених

Б. Влаховић

18. 09. 2020. у 09:45

ИСКОПАЛИ АФЕРУ СТАРУ ПЕТ ГОДИНА: Сад и Бугари оптужују Русе за тровање, траже тројицу осумњичених

ТРГОВИНА Јемељан Гебрев

БУГАРСКА се придружила великој кампањи коју Запад води против Русије тако што је "ископала" стару аферу око наводног тровања оца и сина Гебрева, власника компаније "Емко", који су продавали оружје Украјини, а пре тога Грузији, уочи рата у Јужној Осетији 2008. године. Тужилаштво у Софији је саопштило имена тројице Руса за које се сумња да су 2015. године покушали да отрују тројицу Бугара.

На основу међународне потернице преко Интерпола сада Бугарска тражи Георгија Горшкова, који је користио лажно име Јегор Гордијенко, затим Сергеја Павлова који се представљао као Сергеј Љутенко и Сергеја Федотова чије је лажно име било Денис Сергејев. Бугарско тужилаштво тврди да су истражни органи проверили њихов боравак у хотелима и становима где су живели и разговарали са менаџерима хотела и особљем.


Та тројица грађана Русије су, наводно, 28. априла 2015. године у Бугарској покушали да отрују Јемељана Гебрева и његовог сина Христа, као и једног менаџера компаније која се бави трговином оружја. По бугарској верзији, Сергеј Федотов под лажним именом Денис Сергејев боравио је у Бугарској, у хотелу у близини канцеларије месног произвођача оружја.


Један од тројице руских агената успео је, наводно, да уђе у гаражу Јемељана Гебрева и намаже отровом браву његовог аутомобила "нисан". Касније је Гебреву позлило на пословном ручку. Почеле су халуцинације и повраћање. Био је отрован и његов син Христо, као и један менаџер њихове фирме.


Истражитељи су тврдили да су бугарски грађани отровани диетилфосфонатом. Анализе крви направила је лабораторија универзитета у Хелсинкију и тада су тврдили да су отац и син Гебреви отровани једном од варијанти отрова новичок. У Москви су одбацили оптужбе да су Гебреве отровали руски агенти.


После дужег лечења сви су оздравили, па је бугарско тужилаштво затворило истрагу. Сумњало се да су се отровали лошом храном.

КОПИРАЈУ ЗАПАД


Тек кад су на Западу почели да говоре о групама руских агената које трују, и у Софији су одлучили да оптуже Русе. Очигледно уз помоћ западних служби, сада Бугари те Русе називају агентима ГРУ, руске војне обавештајне службе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)