НОВИ ШПИНУНСКИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ АУСТРИЈУ: Високи службеник у обавештајној служби БВТ продавао податке

Танјуг

17. 09. 2020. у 12:29

НОВИ ШПИНУНСКИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ АУСТРИЈУ: Високи службеник у обавештајној служби БВТ продавао податке

Depositphotos

АУСТРИЈСКА савезна служба за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ) налази се у сталној кризи, пошто у јавност непрестано доспевају информације о новим скандалима.

Овај пут је инвестигативна платформа "Буре без дна" (Фаш охне Боден) открила аферу која би могла да има последице и по одлазећег директора, још пре него што се "одметне" у пензију.

Државно тужилаштво тренутно води истрагу против високог службеника БВТ који је прослеђивао строго тајне информације из једног тајног документа у вези са истрагом о куповини авиона Еурофајтер једној агенткињи.

Тужилаштво полази од тога да је обавештајац за то добијао и новац.

Високи обавештајац је прикупио велику количину информације о једном лобисти који се бави наоружањем, па је тај агент чак илегално пратио и чланове породице тог лица.

Према платформи, он је те информације прослеђивао даље, а међу њима су била сазнања да има контакте са војном обавештајном службом Аустрије, са немачким БНД-ом и израелским Мосадом, али и добар однос са два савезна политичара.

"Додатни" посао свог службеника, који је продавао шкакљиве информације физичким лицима, интерним органима БВТ очигледно није био познат.

Истражни органи Савезне службе за борбу против корупције (БАК) процењују да је на тај начин службеник БВТ између 2011.и 2016.додатно зарадио до 100.000 евра.

БВТ је у протеклих годину дана уздрман са више великих скандала.

Тако је откривено да је провера БВТ од стране пријатељских обавештајних служби из чланства Бернски клуб, којем припада и британски МИ6, показала да постоје огромне безбедносне рупе у ИТ систему, као и безбедности зграде аустријске обавештајне службе.

Затим се испоставило да је немачки консултант, који је био ангажован за праћење примене реформе БВТ имао и одличне контакте са компанијом Вајеркард (Wirecard), чији ®ypady— је изазвао буру у целом свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)