НАТО СТАЦИОНИРАО ПАТРИОТЕ НА БЕЛОРУСКОЈ ГРАНИЦИ: Ратне игре на истоку Европе, алијанса довлачи ПВО системе

Бранко Влаховић (Москва)

17. 09. 2020. у 08:40

НАТО СТАЦИОНИРАО ПАТРИОТЕ НА БЕЛОРУСКОЈ ГРАНИЦИ: Ратне игре на истоку Европе, алијанса довлачи ПВО системе

Фото: Салингер Игор/Аермедиа.цом

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу са сарадницима допутовао је јуче у Минск да са домаћинима разговара о војној сарадњи Русије и Белорусије. Засада Русија у Белорусији нема својих база, али има два важна објекта - радарску станицу "Волга" и Центар везе војноморских снага којим су повезане руске подморнице.

Шојгу је стигао у Минск у тренутку када је почела војна белоруско-руска вежба "Словенско братство", док се, истовремено, у Литванији, у близини границе са Белорусијом, одржавају маневри НАТО снага под називом "Наслеђе Тобрука - 2020".

На маневрима у белоруској Брестској области учествује укупно око 1.500 војника, око 150 летелица, као и разна војна техника. Главни задатак је вежба борбе против терориста.

Русију на маневрима који трају до 25. септембра представљају јединице ваздушно-десантне војске из Пскова. Председник Русије Владимир Путин је казао да ће се руске јединице после маневара вратити у Псков.

ЗАУСТАВЉАЊЕ ОТЕТОГ АВИОНА

Прошле недеље руски и белоруски пилоти увежбавали су акцију заустављања "украденог" авиона. Руски ловци СУ-30СМ полетели су са аеродрома у Курску и присилили су да се спусти "отети" авион АН-26 белоруске авијације. У току тих вежби посаде руских и белоруских авиона 17 пута су се дизали у небо да би спречили "бег" отетог авиона и присилили га да се спусти на земљу. У тим акцијама су учествовали авиони разних модификација "сухој" и "миг".

Истовремено, у Литванији у НАТО маневрима учествује око 950 војника и официра ваздушних снага Литваније, Естоније, Летоније, Италије, САД, Пољске, Француске, Словачке и Мађарске. НАТО је уз границу довезао своје ПВО системе међу којима су и  систем "Патриот".

У Минску те маневре оцењују као провокацију. За време разговора са Путином у Сочију председник Лукашенко је пред ТВ камерама поставио реторичко питање: "Чему вежбе НАТО у овом тренутку на 15 километара од белоруске границе?" Зато је Лукашенко предложио Путину да заједно припремају своје армије да ако неко нападне Русију или Белорусију могу да одбране своју земљу.

Осим тога, руске и белоруске јединице радио-електронске борбе и ПВО такође имају заједничке вежбе, о чему је говорио и министар одбране Русије Шојгу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)