ИСТО СУ ПРОБАЛИ У СИРИЈИ И ВЕНЕЦУЕЛИ: Лукашенко о покушајима дестабилизације Белорусије - Прешли су на меку силу

Новости онлајн

16. 09. 2020. у 19:06

ИСТО СУ ПРОБАЛИ У СИРИЈИ И ВЕНЕЦУЕЛИ: Лукашенко о покушајима дестабилизације Белорусије - Прешли су на меку силу

Фото: Andrei Stasevich/Pool Photo via AP/Vayar Military Agency via AP

БЕЛОРУСКИ председник Александар Лукашенко рекао је да је Запад према Белорусији променио приступ због неуспеха у обојеним револуцијама – од технологије директног мешања прешло се на меку силу и трансформацију власти изнутра.

- Белорусију су почели да дестабилизују на нов начин, усмеривши се на снажно бирачко тело које подржава председника: становнике региона, раднике, оне који су на буџету државе, пензионере. Такву тактику - су покушали, узгред, да примене у Сирији и Венецуели  рекао је он.

Власти знају ко руководи протестима у Белорусији и спремне су за сваки изазов, каже Лукашенко.

- Белоруски сценарио 2020. године је легура најефикаснијих обојених технологија дестабилизације тестираних у различитим земљама. Очигледно је упориште на обиму и дужини трајања протеста, исцрпљивању снага и ресурса. Ми знамо ко руководи, ко шта хоће у Белорусији и зато се не опуштамо и спремни смо да одговоримо на сваки изазов - рекао је белоруски председник.

План током протеста, додао је он, био је да се на улице белоруских градова изведу хиљаде људи и да се заузму административне зграде.

Фото Танјуг

Да су снаге безбедности биле пасивне Белорусију би чекале технологије Мајдана које су, како је познато, пролазиле са људским жртвама и завршавале се трагедијом по државу, додао је он.

Према његовим речима, време барикада и митинга у Белорусији је готово, неопходно је наставити с подизањем земље.

Белоруски лидер је, такође, рекао да Телеграм канали под контролом Варшаве шире „план Б“ када је реч о Белорусији, а то обухвата паралелна министарства, саботаже у области привреде и социјалној сфери.

- Успостављају се нови механизми и шеме финансирања, а канали под контролом Варшаве шире тзв. ‘план Б’  који подразумева стварање паралелних министарстава (наводно народних), саботаже у области привреде и социјалној сфери - рекао је Лукашенко током састанка с политичким активистима у земље.

Он је додао да је кључна идеја Координационог савета и главни задатак у наредном периоду да се уздрма монолитност вертикале власти, безбедносног блока, државних медија.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Bora

16.09.2020. 21:40

Po kratkom postupku pohapsiti i pomlatiti sve koji se priključe demonstracijama . Zašto francuzi nisu poslušali demonstrante i predali vlast a sad popuju drugima . EU je veliko zlo za sve koji su van njihovog sistema .