ДЕСЕТ ГОДИНА СУ СПРЕМАЛИ ПРОТЕСТЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Лукашенко именовао кривце за актуелно стање, периферија Европе послушно извршава задатке

Новости онлине

16. 09. 2020. у 15:22

ДЕСЕТ ГОДИНА СУ СПРЕМАЛИ ПРОТЕСТЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Лукашенко именовао кривце за актуелно стање, периферија Европе послушно извршава задатке

Фото: ЕПА

ЗАПАД, на челу са САД, десет година је припремао данашње протесте у Белорусији, изјавио је председник републике Александар Лукашенко.

- Хајде да одмах скинемо све маске и именујемо те играче. На нивоу глобалних центара, то су, пре свега, САД, конкретно, њихова мрежа фондова за подршку демократије - рекао је Лукашенко, преноси агенција БелТа.

Он је нагласио да су у Европи на томе радили њихови сателити: Пољска, Чешка, Литванија, Чешка и Украјина.

По његовим речима, Чешка је постала ресурсна база, Пољска инкубатор медијских канала и платформи за алтернативна тела у егзилу, Литванија - рушилац белоруско-европских односа, а Украјина – испостава за политичке провокације.

- Јасно видимо субјекте овог процеса, њихове водиче и помагаче. Тактика организатора је прављена по класичном америчком уџбенику обојених револуција - изјавио је Лукашенк.

Председник Белорусије се узда у „разборитост старе Европе“ и претпоставља да ће Европска унија „обуздати своје превише ревносне периферије“.

- Последњих година смо се одвикли од непријатељске политике наших суседа. Али њихова антибелоруска суштина није нигде нестала и манифестовала се у потпуности. И више од тога – дошло је до напада на наш суверенитет па чак и територијални интегритет - рекао је белоруски лидер.

Лукашенко је додао да је неопходно реформисати изборно законодавство у Белорусији.

- Неопходно је унапредити наше бирачко право. На председничким изборима, на парламентарним изборима откривене су бројне рупе које користе несавесни кандидати и њихови помоћници - истакао је белоруски лидер.

Он је додао да су пола године пре председничких избора у Белорусији „на парламентарним изборима тестиране технологије дестабилизације“. Председник је предложио нови ниво интеракције са друштвом – локалне платформе за дијалог.

Такође је оптужио независне медије и налоге на Телеграму, „јер су чинили све да униште поверење народа у државу“.

Шеф државе је данас имао састанак са најзначајнијим политичким чиниоцима у земљи, где је говорио о ерама одређених држава да дестабилизују ситуацију у републици.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Realist

16.09.2020. 19:00

Takve provokatori i izdajica kao i Navalni su poslusni konji Zapada Koji su poslati da stvaraju Haos u Zemlji Rusiji i Belorusiju, sve trpaj u Zatvor. Pazite na prokletstvo Nato-a, Koji su podmukli gmizavci Koji Stvaraju Haos po svetu vreme je da se uniste dabi bio mir na Zemlji.