ДИРЕКТОР СЗО: Дугорочне последице ЦОВИД-19 још нису познате

Танјуг

16. 09. 2020. у 09:07

ДИРЕКТОР СЗО: Дугорочне последице ЦОВИД-19 још нису познате

Тедрос Адханом Гебрејезус / Фото Танјуг-АП

ПОТЕНЦИЈАЛНЕ дугорочне последице ЦОВИД-19 још увек нису познате, посебно када је реч о деци која су се опоравила од ове болести, изјавио је директор Светске здравствене огранизације Тедрос Адханом Гебрејесус током брифинга одржаног у Женеви.

"Знамо да деца и адолесценти могу да буду заражени и да заразе друге. Знамо да овај вирус може да убије децу, али да деца обично имају блажи облик заразе и да има веома мало озбиљних случајева и смртних случајева од ЦОВИД-19 међу децом и адолесцентима", рекао је Гебрејесус у уторак. "Подаци којима располажемо показују да је мање од десет одсто регистрованих случајева и мање од 0,2 одсто смртних исхода забележено међу особама млађим од 20 година".

Директор СЗО је рекао да је потребно више истраживања о факторима који повећавају ризик од оболевања од озбиљних облика ЦОВИД-19 и смртног исхода од последица болести међу децом и адолесцентима. Он је истакао да потенцијалне дугорочне последице по здравље оних који су били заражени корона вирусом још увек нису познате, преноси ТАСС.

Иако деца углавном не оболевају од озбиљних облика ЦОВИД-19, она пате на други начин, рекао је Гебрејесус. У многим земљама рад неких од основних служби, попут установа у којима се обавља вакцинација, поремећен је током пандемије, док милиони деце широм света месецима нису присуствовали настави, објаснио је директор СЗО.

Услед разарајућих последица по децу, младе и друштва у целини, одлука о затварању школа требало би да буде последња опција, рекао је Гебрејесус. Уколико власти донесу такву одлуку, она би требало да буде привремена и уведена на локалном нивоу, у оним подручјима у којима је велики број људи заражен, истакао је он.

Безбедност деце у школама није само задатак школа, влада или породица, то је задатак свих нас, подвукао је Гебрејесус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)