ТВРДИЛА ЈЕ ДА СУ СЗО И ПЕКИНГ КРИЛИ ПРАВО ПОРЕКЛО ВИРУСА, А САДА ЈЕ И ДОКАЗАЛА? Кинеска докторка објавила извештај о настанку короне

Novosti online

15. 09. 2020. у 16:32

ТВРДИЛА ЈЕ ДА СУ СЗО И ПЕКИНГ КРИЛИ ПРАВО ПОРЕКЛО ВИРУСА, А САДА ЈЕ И ДОКАЗАЛА? Кинеска докторка објавила извештај о настанку короне

Фото: Принтскрин

ЛИ Менг Јан, вирусолог из Кине, објавила је извештај који би требало да буде доказ да је корона вирус створен у лабораторији у Вухану.

Менг Јан, већ месецима заговара теорију да је вирус вештачки направљен и тврди да тај извештај поткрепљује њене тврдње.

Јан, која је радила као истраживач у Хонг Конгу при лабораторији установе за јавно здравље у извештају наводи да је вирус направљен у лабораторији и то за само шест месеци.

У научном раду објављеном на САЈТУ "ZENODO", који су потписала још два аутора, објашњава се како САРС-ЦоВ-2 има биолошке карактеристике које не одговарају природним зоонотским вирусима, преноси "Њујорк пост".

„Теорија природног порекла, иако широко прихваћена, нема значајну подршку. Међутим, алтернативна теорија да је вирус можда потекао из истраживачке лабораторије строго је цензурисана у раучним часописима. Без обзира на то, САРС-ЦоВ-2 показује биолошке карактеристике које нису у складу са природним зоонотским вирусом", пише др Јан у извештају.

Фото: Фејсбук

Раније су поједини амерички научници објавили рад у ком наводе да су мапирањем генома Цовида дошли до закључка да САРС-ЦоВ-2 није направљен у лабораторији, нити да је вирусом манипулисано. С друге стране, научни рад Менг Јан то демантује.

Неколико дана уочи објављивања свог научног рада Јан је за медије рекла да је корона вирус настао у лабораторији и то лабораторији у Вухану, коју контролише кинеска влада.

Она инсистира да је тврдња да је вирус потекао са пијаце у Вухану прича којом се "људима мажу очи".

- То је прича да се људима замажу очи. Овај вирус није настао у природи - рекла је Јан која тврди да су је обучавали најбољи доктори и научници у Кини.

Вирусолог истовремено тврди да је прва истраживања о ковид-19 почела да спроводи још прошле године. Она је претходно оптужила Пекинг да лаже о томе када су сазнали за постојање вируса, те да су учествовали у заташкавању њеног открића.

"ШЕФОВИ СУ МЕ УЋУТКИВАЛИ"

У априлу је Менг Јан побегла из Хонгконга у Америку, наводно са циљем да упозори свет на пандемију. Од тада се крије из страха за своју безбедност.

Менг Јан тврди да су је њени шефови у Хонг Конгу, где је радила у лабораторији коју признаје СЗО, ућуткавали када је хтела да упозори јавност на корону у децембру прошле године. Она тврди и да су, пре него што је напустила Кину, уништени сви њени радови и докази које је прикупила о настајању корона вируса.

У децембру је радила као вирусолог у лабораторији Универзитета у Хонг Конгу, центру за истраживање заразних болести Светске здравствене организације. Њен шеф, професор Лео Пун, затражио је од ње да истражи тајанствени скуп случајева заразе вирусом сличним САРС-у у кинеском граду Вухан.

Фото: АП

Професор Пун био је један од научника који су се бавили идентификацијом секвенце генома корона вируса који је изазвао епидемије САРС из 2003. године.

Оно што је др Јан открила у Пекингу је игнорисано и даље потиснуто од стране режима и његових научника.

 
"ТВРДЊА ДА ЈЕ ВИРУС НАСТАО НА ПИЈАЦИ ЈЕ НАМЕРНА ЛАЖ"

Фото: АП

Почетком јануара је испитивањем кластера у породицама открила да се вирус у Вухану преносио са човека на човека. Сазнала је и да су други научници у Кини секвенционисали геном новог корона вируса. Знала је да Вухан има више случајева него што је кинеска влада признавала, па верује да је тврдња Пекинга да је вирус настао на “мокрој пијаци” у Вухану заправо намерна лаж.

- Нису желели јавну расправу. Говорили су људима да се не брину - рекла је.

С друге стране, лабораторија у којој је радила демантује да је она икад спроводила истраживања о томе како се ковид-19 преноси са човека на човека и истичу да њене тврдње нису утемељене научним чињеницама. Јуан Жиминг, директорка Института у Вухану је претходно демантовала наводе да је вирус потекао из те лабораторије.

Фото: АП

Др Јан није била једини медицински званичник који је желео да открије истину о корона вирусу.

Дана 23. јануара ухапшено је осам лекара због упозоравања на корона вирус на друштвеним медијима - власти су то назвале „ширењем превара“, а затим је 7. фебруара један од њих, др Ли Венлијанг, умро.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Stefo

20.09.2020. 19:39

Kao da ne znamo delovanja diktatorskih režima, pa ni demokratije nisu bolje. Sve su to PATOKRATIJE. A režim crvenog fašizma nama je vrlo dobro poznat. Vrlo je verovatno da je istina šta gore piše, probajte malo više koristiti mozak i prirodnu intuiciu pa će vam sve biti jasno.