ИСПРОБАНА РУСКА ВАКЦИНА: Добровољци имали само две нуспојаве, а ово мора да зна свако ко је оздравио од короне

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

15. 09. 2020. у 13:49

ИСПРОБАНА РУСКА ВАКЦИНА: Добровољци имали само две нуспојаве, а ово мора да зна свако ко је оздравио од короне

Фото: Риа.ру

СВАКИ седми добровољац, који је вакцинисан од ковида-19, осећао је болове у мишићима и повећање температуре.

Те појаве нису забрињавајуће и описане су у инструкцијама вакцине против ковида-19, објаснио је министар здравља Русије Михаил Мурашко.

Русија намерава да цепи 40 хиљада својих грађана у садашњој трећој фази испитивања  вакцине коју је направио Центар ,,Николаја Гамалеја" у Москви. Већ сада постоји велики интерес земаља за куповину те вакцине, а највећи интерес су показале земље Јужне  Америке, где је велики број заражених, посебно у Бразилу.

Главни санитарни лекар Русије, проф.Ана Попова, упозорила је да људи који су преболели  корона-вирус могу бити опасни за средину у којој се крећу још 90 дана. Они могу имати  добре резултате анализа крви, али да и даље шире заразни вирус короне. Попова каже да су то показала посматрања  у западним земљама. У Русији су пратили оболеле, а затим излечене од короне 48 дана, и дошли до истог закључка..

- Проблем је у томе што  човек који је оздравио може да има све добре показатеље, али да  из носа шири  вирус - објашњава Ана Попова.

У Москви је у понедељак први пут од 30. јуна било заражено ковидом-19 више од 700 људи. У Оперативном штабу за борбу против короне у Москви кажу да је у понедељак регистровано 730 новоинфицираних тим вирусом. Укупно је у Русији у минулих 24 сата регистровано 5529 заражених короном, а до сада је у Русији оболело укупно милион и 73 хиљаде људи, од којих је умрло 18,7 хиљада.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин тврди да је руска престолница спремна за било који сценарио развоја ситуације са заразом короне вируса. Москва има довољан број болничких  капацитета, лекова као и медицинских уређаја. У Москви је слободно око 60 посто болничких лежајева намењених оболелим од короне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)