ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ФРАНЦУСКОЈ: Број оболелих од короне се смањује, али расте број пацијената на реанимацији

Од сталног дописника, Г. Ч.

15. 09. 2020. у 09:07

ПОСЛЕДЊИХ 48 сати статистика оболелих од вируса корона је у Француској мало повољнија: после нешто више од 7.000 у недељу, у понедељак је забележено мало преко 6.000 позитивних.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ФРАНЦУСКОЈ: Број оболелих од короне се смањује, али расте број пацијената на реанимацији

Фото: П. Милошевић

То је доста испод премашених 10.000 у петак, али је истовремено и одраз ситуације преко викенда, када се по правилу тестира мање људи.

Ипак, један податак охрабрује. Проценат позитивних у односу на укупан број тестираних је опао. Истина, само за 0,1 одсто, али и то је нешто. Тренутно износи 5,3.

Број хоспитализованих и даље остаје у оквирима нешто изнад пет хиљада, али је дошло до новог скока пацијената на респираторима. Њихов број се повећао за 43 и сада износи 712, што је готово двоструко више него у другој половини августа.

За један дан, преминула су 34 пацијента.

Ситуација је нарочито алармантна у Марсељу, али и у Бордоу и на Гвадалупеу.

У највећој француској медитеранској луци донели су низ нових мера, па тако између осталог више није дозвољено пуштање гласне музике на јавним местима која позива на окупљања, забрањено је испијање пића стојећи за шанком у баровима, дељење истих наргила и конзумирање алкохола на јавним местима после 20 сати. Смањен је и број људи на јавним манифестацијама на хиљаду, на приватним свечаностима на 10, а отказан је између осталог и празник комшија који се у осталом делу земље одржава у петак. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)