САСТАНАК ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА: Важни договори за будућност Белорусије

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

14. 09. 2020. у 13:41

САСТАНАК ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА: Важни договори за будућност Белорусије

Фото: Кремлин.ру

ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко данас су се састали у Сочију.

То је прво Лукашенково путовање у иностранство после председничких избора деветог августа.

Разговори два председника су у формату ,,један- један", јер, како је већ било најављено,  Лукашенко са собом није повео своје министре. Доласку Лукашенка у Сочи предходила је  озбиљна припрема, белоруски председник се два пута срео у Минску са председником руске владе Михаилом Мишустином и министар спољних послова Владимир Макеј је  разговарао са колегом Сергејом Лавровом у Москви. Путин и Лукашенко су у току августа шест пута разговарали телефоном .

У минулих месец дана представници Белорусије и Русије разговарали су и о  енергетици, транспорту и другим областима сарадње.

Данас су на дневном реду разговора Путина и Лукашенка главна питања даљњег развоја  руско–белоруских односа, стратешког партнертсва и савезништва  две земље.

У истом амбијенту Путин је био домаћин Лукашенку у фебруару ове године. После тога   два председника су се срела на паради победе у Москви. Касније су разговарали само преко телефона.

Неоспорно је да је Лукашенку важно да чује савет како он каже од ,,старијег брата" о  изласку из садашње политичке кризе у Белорусији. И минулог викенда белоруска опозиција је у Минску организовала велике демонстрације. Они ратоборнији су хтели да дођу до Лукашенкове резиденције, али их је зауставила полиција. Два председника ће размотрити и међународну проблематику, као и ситуацију у региону.

За Лукашенка су у овом тренутку посебно важна економска питања, јер објективно он не може да добије помоћ од Запада. Једно од важних питања биће рефинансирање дуга Белорусије.

Лукашенко је добио обећање да ће му поред рефинансирања милијарде долара  пролонгирати  враћања још  600 милиона долара. Биће речи о енергетским пројектима као и о цени нафте и гаса по којој од  руских компанија купује Белорусија.

У Кремљу су већ раније изразили спремност да пренесу своје искуство што се тиче уставне реформе, јер је Лукашенко најавио да и он  намерава да се позабави променама устава.

Нови устав  Белорусије би требао да прецизира избор председника и дужину његовог мандата. У недавном разговору са руским новинарима, Лукашенко је признао да је већ предуго у председничкој фотељи (26 година) и да је један од  фактора који може да иритира грађане, мада он сматра да би се лако смирила ситуација да нема хушкања од стране Америке, која то ради преко Пољске.

Пре почетка преговора у Сочију обе стране су саопштиле да није предвиђено  било какво  потписивање  докумената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)