СПОР ОКО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Кина пре за гашење ТикТока у САД него за принудну продају

Танјуг

11. 09. 2020. у 23:45

ПЕКИНГ се противи томе да власник компаније ТикТок, кинеска фирма "Бајт денс", принудно прода део пословања те фирме у Америци и више би волео да се апликација једноставно угаси у САД, преноси Ројтерс позивајући се на три неименована извора упозната с ситуацијом.

СПОР ОКО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Кина пре за гашење ТикТока у САД него за принудну продају

Фото: Танјуг/АП

Амерички председник Доналд Трамп претходно је рекао да 15. септембар остаје рок у којем кинеска апликација за размену кратких видео садржаја ТикТок мора да прода своје пословање у САД некој америчкој фирми или ће бити забрањена.

Међутим, кинески званичници сматрају да би принудна продаја довела до тога да "Бајт денс" и Кина делују слабо пред притиском Вашингтона, наводе избори, који су тражили да остану анонимни.

Из "Бајт денса" кажу за Ројтерс да им кинеска влада никада није предложила да угасе ТикТок у САД или на неком другом тржишту.

Трамп је претходно, коментаришући медијске извештаје да БајтДенс жели да избегне продају, рекао да неће бити продужен рок за продају ТикТока.

То значи да БајтДенс има мање од недељу дана да постигне договор о продаји, или ће његова апликација бити потпуно забрањена у САД-у ако то не учини до 15. септембра.

Према извршној наредби од 6. августа, Бела кућа је дала БајтДенсу рок од 45 дана да прода америчко пословање ТикТока неком купцу у САД, уз образложење да та популарна апликација представља претњу за приватност личних података корисника и националну безбедност.

Мада је једном накнадном наредбом прецизирано да трансакција мора да буде завршена до 12. новембра, кинека технолошка компанија, без обзира на то, вероватно неће завршити посао у задатом року, оцењује Раша тудеј.

Наиме, преговори са америчким фирмама заинтересованим за куповину, међу којима су и Мајкрософт и Оракл, искомпликовали су се, према писању "Блумберга", због доношења нове регулативе у Кини према којој БајтДенс сада мора да поднесе потенцијални споразум о продаји на одобрење надлежном државном органу.

БајтДенс је у међувремену поднео тужбу против владе САД у настојању да оспори извршне наредбе Беле куће, наводећи да су компанији ускраћена законска права на редован поступак и да Трампова администрација није понудила никакве „веродостојне доказе“ у прилог својим тврдњама везаним за националну безбедност.

ТикТок је апликације за размену кратких видео садржаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)