ФРАНЦУСКА ПОНОВО УВОДИ ОШТРЕ МЕРЕ: Кастексова "опомена" - мораћемо још неколико месеци да живимо са вирусом

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

11. 09. 2020. у 18:57

ПРИОРИТЕТНЕ особе имаће предност при тестирању, биће запослени нови радници на откривању трагова вируса, карантин је смањен са две недеље на једну седмицу, а локалне власти моћи ће да прописују и додатне мере заштите.

ФРАНЦУСКА ПОНОВО УВОДИ ОШТРЕ МЕРЕ: Кастексова опомена - мораћемо још неколико месеци да живимо са вирусом

Фото ЕПА

То је, у најкраћем, суштина говора француског премијера Жана Кастекса који се у петак обратио јавности после одржаног Савета одбране посвећеног погоршаној епидемиолошкој ситуацији. Претходног дана, у земљи је, за 24 сата, било близу десет хиљада новозаражених.

- Вирус је ту, још неколико месеци, и морамо да успемо да живимо с њим, а да нас поново не одведе у општи карантин – поручио је Кастекс.

Премијер је истакао да је дошло до деградације стања, да вирус све више циркулише и да су на 100.000 становника сада 72 заражена, у односу на 57 недељу дана раније. Посебну забринутост, према речима премијера, први пут после много недеља изазива пораст броја људи у болници и на реанимацији.

Кастекс је рекао да је на лечењу исти профил људи као и у марту, што значи да вирус није изгубио на интезитету. На реанимацији и болничком лечењу је тренутно много мање људи него у првом таласу, али стручњаци истичу да ће се то тек одразити на реално стање. Вирус тренутно највише циркулише код младих, који га касније преносе најосетљивијим категоријама.

- Против ове епидемије, наша стратегија се не мења. Боримо се против вируса, избегавајући да морамо да ставимо у страну наш друштвени, културни и економски живот, образовање наше деце и капицитет да живимо нормално – рекао је Кастекс.

Премијер је нагласио да је најједноставније решење стриктно поштовање мера дистанце, редовно прање руку и ношење маски, што огромна већина људи и чини. Као друга важна ставка у борби против вируса је масовно тестирање, чији је циљ да се прекине ланац заразе. Кастекс је нагласио да се у Француској тренутно врши више од милион тестова недељно, што је трећи по реду највећи број тестирања у Европи.

Жан Кастекс је рекао да је то довело до веома дугог чекања резултата, нарочито у одређеним срединама. То чекање је проблематично за приоретне особе, оне који имају симптоме, који су били у блиском контакту с позитивном особом, или запослене у болницама и старачким домовима. За њих ће се ојачати систем тестирања, а лабораторије ће им обезбедити приоритетну сатницу. Тамо где треба, поставиће се и шатори за тестирање.

Савет одбране је донео две конкретне одлуке: запошљавање додатних 2.000 особа у регионалним агенцијама за здравље за праћење трагова вируса и смањење дужине изолације са 14 на 7 дана, колико траје истински ризик преноса вируса. С друге стране, строже ће се контролисати поштовање изолације.

Реагујући на то, портпарол удружења теренских лекара Кристоф Придом је поручио да је боље да је уместо две хиљаде "контролора" запослено исто толико медицинских сестара, јер болницама хронично недостаје радна снага, што би нарочито могло да дође до изражаја најесен, када се очекује и већи притисак на болнице.

Фото. АП

Од осталих мера, у "црвеним" регионима, локалним властима се омогућује доношење специфичних одлука, као што су ограничавање броја људи који могу да се окупе на једном месту или, на пример, дужина рада продавница. Премијер је нагласио да је у Марсељу, Бордоу и на Гвадалупеу примећен пораст хоспитализације, па је већ од понедељка затражио од локалних власти предлог додатних ограничења.

- Мере не треба да се доносе у Паризу на исти начин за целу територију – поручио је премијер.

Кастекс је најавио примену адаптираних и степенованих одлука, зависно од ситуације, а увео је и поновно редовно обавештање јавности министра здравља Оливијеа Верана. Позвао је све, а посебно старије, да буду нарочито опрезни.

Занимљиво је да и Кастекс сам има статус "контакта" јер је пре недељу дана био у истом аутомобилу с директором бициклистичке трке Тур де Франс Кристијаном Придомом, тестираним позитивно. Кастекс је био негативан, а поново ће бити тестиран у суботу. До тада је у самоизолацији.

Говор је, зато, одржао сам, напољу, у дворишту Матињонске палате, док су се два техничара налазила на шест метара размака, с маскама. Микрофон је дезинфикован пре и после обраћања, а премијер се после тога вратио у изолацију.

Овај говор, који је трајао петнаестак минута, био је замишљен као "електрошок" који би Французима указао на важност поштовања мера. Схвата се као последња опомена пред враћање драстичнијих мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)