РАЧУНИЦЕ ОКО НАВАЉНОГ: Немачки медији предњаче у изношењу нових верзија у случају руског опозиционара

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

11. 09. 2020. у 07:14

ПИСАЊЕ немачког "Шпигла", да је руски опозиционар Алексеј Наваљни потпуно повратио памћење и да се сећа свега до тренутка када му је у авионском тоалету позлило, те да му је сада здравствено стање боље него што се могло очекивати, изазвало је реакцију његовог најближег окружења.

РАЧУНИЦЕ ОКО НАВАЉНОГ: Немачки медији предњаче у изношењу нових верзија у случају руског опозиционара

Фото: Танјуг

Кира Јармиш, прес-секретар Фонда за борбу против корупције на чијем челу је Наваљни, изјавила је да је текст "Шпигла" "пун претеривања", а Леонид Волков, блиски сарадник опозиционара, категорички тврди да у тексту "Шпигла" има много нетачности и да би био сретан кад би била истина да се он опоравио.

Намеће се питање који је главни разлог што у Немачкој новински листови објављују различите информације о стању Наваљног, као и о томе да га наводно у болници чувају три кордона полиције. Је ли у питању само сензационализам или намерно стварање атмосфере у којој се стално провлачи сумња да су Наваљног отровале руске службе по налогу Кремља?

Јуче се због свега тога огласио и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који каже да би Москва више волела да је "Берлин директно пренео Русији податке у вези са инцидентом са опозиционим политичарем Алексејом Наваљним" и пита се "зашто и даље има потешкоћа у подели ових резултата са нама".

Фото: Танјуг

Информацију да Наваљног чува троструки кордон, демантовала је немачка полиција јер је та тврдња апсурдна. Ко би то требало да дође у болницу да убије Алексеја Наваљног, па су потребни толики полицајци?

Песков је реаговао и на изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа, који је рекао да постоји "значајна шанса" да су високопозиционирани руски званичници наредили наводно тровање Наваљног.

- Све оптужбе о умешаности руских званичника у овај инцидент погрешне су и неприхватљиве - поручио је јуче портпарол Кремља.

У немачкој штампи појавиле су се и вести да је Наваљни отрован новом савременијом верзијом отрова, него што је то новичок. Наводно је таква врста отрова нађена на рукама Наваљног, врату и на грлићу флаше из које је пио воду, а извор информације је Институт фармакологије и токсикологије у Минхену, у коме су рађене анализе.

И даље остаје питање како то да је само Наваљни отрован, а сви остали који су били са њим су потпуно здрави јер кад је реч о нервно-паралитичком отрову, немогуће је да један настрада, а они који су били са њим остану здрави. Не постоји таква "селективност" отрова.

И поред тога, наставља да се подгрева теза да су Наваљног једино могле да отрују Руске тајне службе. Ту причу о кривици Кремља сада распирују они који желе да поремете односе између Берлина и Москве и зауставе амбициозне пројекте.

ЛАВРОВ: СВЕ ЛИЧИ НА СОЛЗБЕРИ и МХ17

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров, упоредио је понашање Немачке у вези са "случајем Наваљни" у Солзберију, тровањем Сергеја и Јулије Скрипаљ, и падом авиона МХ17 у Украјини.

- Након тровања у Солзберију, све је било "тајно" од стране наших западних колега - рекао је Лавров. - А ми и даље немамо никаквих информација где се налазе руски држављани Сергеј и Јулија Скрипаљ.

Према његовим речима, понавља се и прича са падом малезијског "боинга" 2014. године изнад Украјине, када је холандска страна Русију редовно оптуживала да одбија сарадњу.

- Ако сада иста логика преовлада код наших западних колега, то ће само бити потврда да се они постављају изнад закона - рекао је Лавров.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)