ПРИВРЕДНИЦИ ИЗ БЕРЛИНА О ИЗГРАДЊИ ГАСОВОДА ОД РУСИЈЕ ДО ЕВРОПЕ: "Северни ток 2" немогуће зауставити!

И. СТАНОЈЕВИЋ

09. 09. 2020. у 07:26

ИЗГРАДЊУ гасовода "Северни ток 2" од Русије до Немачке с правног аспекта готово је немогуће зауставити, изјавио је јуче шеф немачког Источног удружења привредника Мајкл Хармс за радио Дојчландфунк.

ПРИВРЕДНИЦИ ИЗ БЕРЛИНА О ИЗГРАДЊИ ГАСОВОДА ОД РУСИЈЕ ДО ЕВРОПЕ: Северни ток 2 немогуће зауставити!

Фото Танјуг

Да ли је то епилог претњи из Берлина, упућених Москви да би Немачка могла сасвим да одустане од овог гасовода, због "могуће кривице Кремља у случају Алексеја Наваљног"?

Харм је, на новинарско питање да ли пројекат гасовода може да буде заустављен, без имало премишљања, одговорио одречно.

- Правно, мислим да је тако нешто тешко могуће. Све дозволе су дате, уговори су законски обавезујући, не само у Немачкој, већ у још пет земаља, према европским прописима - казао је Хармс.

Портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел потврдио је у понедељак да "она не искључује могућност обустављања градње гасовода, као одговор на сумње везане за могуће тровање критичара Кремља Алексеја Наваљног нервним агенсом", пренели су медији. Подигла се поприлична бура, будући да је овај енергетски пројекат, вредан десет милијарди долара, изузетно значајан за Европу, као и да је готово 90 одсто радова већ завршено.

Влада у Берлину данима није износила свој став по питању санкција Москви због случаја Наваљни, а онда је у недељу шеф дипломатије Хајко Мас, "пробио лед" изјавом да се Немачка спрема да, са савезницима, разговара о санкцијама.

РУСКИ НАУЧНИК: НИЈЕ БИЛО НОВИЧОКА

ГЛАВНИ токсиколог Омске области и Сибирског федералног округа Александар Сабајев каже да лекари у болници у Омску, где је Алексеј Наваљни провео скоро два дана у коми, нису користили ултрахемофилтрацију, јер то није било потребно. Реч је о посебној терапијској методи, кључној да би се спасао живот у случају тровања нервним агенсом новичоком. "Да је постојала таква врста тровања, Наваљни би преминуо у року од неколико сати", рекао је Сабајев обраћајући се новинарима.

УН су јуче позвале Москву на кооперативност у истрази о томе шта се заправо догодило са Наваљним, коме је позлило током лета, па је после краћег лечења у Русији, пребачен у Берлин, где се лечи у Универзитетској болници "Шарите".

Москва пориче своју умешаност у овај случај и позива Берлин да "коначно пружи и неке конкретне доказе о својим теоријама".

Алексеј Наваљни, Фото ЕПА

Високи комесар УН за људска права Мишел Башеле позвала је Русију да спроведе самосталну истрагу, или да сарађује у, како је рекла, "потпуно независној истрази немачког недвосмисленог налаза да је Наваљни отрован нервним агенсом новичок".

- Истрага, коју би са своје стране водила Русија, мора да буде транспарентна, независна и свеобухватна - казала је Башеле. - Број случајева тровања или других облика циљаног убиства садашњих или бивших руских држављана, унутар Русије или на страном тлу, током протекле две деценије дубоко узнемирава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)