КОНГРЕС САД: Сенат планира да гласа о новој помоћи због пандемије

Танјуг

08. 09. 2020. у 17:53

КОНГРЕС САД: Сенат планира да гласа о новој помоћи због пандемије

Фото Танјуг-АП

У АМЕРИЧКОМ Сенату, у којем већину имају републиканци, данас ће бити поднет нови предлог закона о помоћи због пандемије, о којем би могло да се гласа већ ове недеље, најавио је лидер републиканаца Мич Меконел.

Меконел је објаснио да ће предлог обухватити "нека од најхитнијих здравствених, образовних и економских питања", преноси Глас Америке.

"У њему није свака идеја која се свиђа нашој странци. Уверен сам да ће демократе имати исти став. Наиме, републиканци верују да многе озбиљне разлике у ставовима две странке не би требало да буду препрека постизању договора где је то могуће и усвајању закона који ће помоћи нашој земљи", навео је Меконел у саопштењу.

Шеф кабинета Беле куће Марк Медоуз претходно је рекао да се нада да ће пре председничких избора 3. новембра бити усвојен још један пакет помоћи економији и грађанима погођеним пандемијом.

Није, међутим, наговестио да има напретка у преговорима са демократама у Конгресу.

У интервјуу за Фокс, Медоуз је рекао да се нада да ће законски предлог републиканаца бити основа за будући споразум са демократама и додао да су преговори у току.

Републиканци и демократе месецима преговарају о новом пакету помоци због пандемије, након што су ове године већ одобрили више од три хиљаде милијарди долара за те намене.

Међутим, чланови Сената су прошлог месеца отишли на летњу паузу без изјашњавања о још једном пакету помоћи од три хиљаде милијарди долара, какав је Представнички дом усвојио у мају, или о некој алтернативи.

Две странке су дубоко подељне у погледу нове помоћи, али неслагања има и међу самим републиканцима.

Изостанак договора доводи у питање исплату још једне директне новчане помоћи Американцима од 1.200 долара, обнову веће помоћи грађанима који су изгубили посао због пандемије, побољшање популарног програма за субвенционисање предузећа и новчану помоћ за отварање школа и државне и локалне владе.

Преговарачи, председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и секретар за финансије Стивен Мнучин ипак су успели да се договоре да избегну затварање владиних агенција крајем месеца, усвајањем привременог законског предлога за финансирање владе до децембра у којем не би било контровезних ставки.

У Сједињеним Америчким Државама је од последица корона вируса преминуло готово 190.000 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)