НОВИ ДЕКРЕТ О АНТИКОВИД МЕРАМА У ИТАЛИЈИ: Обазривост због повећања броја позитивних на корону

Милица Остојић - Специјално за "Новости" из Рима

08. 09. 2020. у 13:17

ПРЕДСЕДНИК Владе Ђузепе Конте потписао је нови Декрет којим се продужавају неке од већ важећих антиковид мера и додају се извесне нове, на снази од 7. септембра до 7. октобра, а с обзиром на увећан број позитивних у Италији посебно после повратка са годишњег одмора.

НОВИ ДЕКРЕТ О АНТИКОВИД МЕРАМА У ИТАЛИЈИ: Обазривост због повећања броја позитивних на корону

Фото: Танјуг

Последње увећање броја позитивних на корона вирус од 1.108 случајева на дневном нивоу и 12 преминулих, на само 52.553 тампона, то је мапа заражених у Италији и није време за било какво опуштање већ за обазривост, што резултира и у новопотписаном Декрету.

 Дистанцирање међу особама остаје приоритет, обавеза ношења маски у затвореном простору као и на отвореном ако нема услова за обавезну дистанцу од најмање једног метра, изузев деце до шест година старости, тампон тест за све који улазе у Италију из високоризичних земаља као што су Хрватска, Грчка, Малта и Шпанија, поред земаља које се од пре налазе на црној листи са забраном уласка у Италију.

Шта је ново у Декрету, до сада је важило правило да је запремина у јавном превозу подразумевала само 50 посто заузетог простора сада је то увећано на 80 посто, са укупним бројем оних који седе или стоје у јавном превозу, наравно са маском обавезно. Правило за школске аутобсе и превоз деце јесте да капацитет може да буде стопроцентни ако превоз деце не траје дуже од 15 минута уз обавезу ношења маски и не окренутих лицем у лице једних према другима, за све преко 6 година.

Они који су се понадали, с обзиром на почетак шампионата серије А, да ће се отворити стадиони за публику од тога ништа, за сада остају затворени јер представљају оно што је свима познато "места масовног окупљања како унутар структура стадиона тако и споља". Остају такође затворене дискотеке, до даљење одлуке.

Ново у Декрету је и то да брачни парови или особе које су пре живеле заједно, а корона вирус их затекао у различитим државама, сада могу да се коначно састану у месту где су живели пре пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)