МОГУЋА "ЖРТВА" ТРОВАЊА НАВАЉНОГ: Немачка канцеларка Ангела Меркел не искључује последице по гасовод "Северни ток 2",

И. Станојевић

08. 09. 2020. у 15:50

Немачка канцеларка Ангела Меркел не искључује последице по гасовод "Северни ток 2",

МОГУЋА ЖРТВА ТРОВАЊА НАВАЉНОГ: Немачка канцеларка Ангела Меркел не искључује последице по гасовод Северни ток 2,

Foto AP

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел не искључује последице по гасовод "Северни ток 2", капитални руско-немачки пројекат вредан десет милијарди евра, ако Москва не пружи очекиване одговоре о тровању руског опозиционара Алексеја Наваљног.

Портпарол владе у Берлину Штефен Зајберт изјавио је јуче да канцеларка сматра да би било погрешно изузети "Северни ток 2" од могућих санкција према Русији већ на почетку.

Недељна најава шефа немачке дипломатије Хајка Маса да би Берлин могао сасвим да одустане од гасовода "Северни ток 2" иако је 90 одсто радова већ завршено, подигло је немачку политичку сцену на ноге. Једни поздрављају оваква размишљања, други упозоравају владу на опасност од аутогола. Јавили су се и они који су, још 2010. године, кад је ударен камен темељац за гасовод, тврдили да Немачка ради против себе. Странке Левица и десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) одлучно су против залеђивања градње "Северног тока 2". Тино Хрупала, портпарол АФД, "не види Русију као проблематичног партнера" и апелује да се одлуке не доносе исхитрено.

Ни Социјалдемократска партија Немачке (СПД) није наклоњена захтевима за хитно, потпуно или привремено заустављање изградње. У владајућој Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) боре се две струје. Премијер Северне Рајне - Вестфалије Армин Лашет и његов баварски колега Маркус Зодер нерадо гледају на обуставу радова: "С наше тачке гледишта, једно нема никакве везе с другим".

До сада је немачка влада избегавала да повеже случај "Наваљни" са гасоводом, који се немало пута третирао као контроверзан. Меркелова се успешно опирала том повезивању, истичући да га не сматра примереним. А онда је специјална лабораторија Бундесвера утврдила "ван сваке сумње да је Наваљни отрован нервним агенсом из групе новичок".

Foto AP

Ангела Меркел

Матијас Варниг (65), извршни директор оперативне компаније која води изградњу "Северног тока 2", са седиштем у швајцарској пореској оази Цуг, свим силама жели да спречи санкције.

- Уверени смо да је најбрже могуће пуштање у рад цевовода, у интересу енергетске безбедности у Европи, европских потрошача, економске конкурентности ЕУ и обавеза заштите климе - каже Варниг.

МОЋНИК

ИЗВРШНИ директор Матијас Варниг игра важну улогу у немачко-руским економским односима. Бивши Штазијев шпијун, сада је најмоћнији немачки менаџер у Москви, што дугује руском председнику Владимиру Путину. Шеф Кремља није, наиме, заборавио да је под тајним именом Економ, 1994. године, Варнинг, помогао да се тадашња Путинова супруга Људмила, после тешке саобраћајке, пребаци у Немачку на операцију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)