УТИЦАЈ ПАНДЕМИЈЕ НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: У Италији 71 самоубиство повезано с кризом изазваном ковидом-19

Танјуг

07. 09. 2020. у 13:34

ПАНДЕМИЈА има велики утицај на ментално здравље, а од марта до данас 71 самоубиство и 46 покушаја самоубиства у Италији доведени су у везу са кризом изазваном ковидом-19, пише италијански лист Република.

УТИЦАЈ ПАНДЕМИЈЕ НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: У Италији 71 самоубиство повезано с кризом изазваном ковидом-19

Фото: Г. Шљивић

Поред последица финансијске кризе, мере друштвеног дистанцирања и изолације такође су довеле до погоршања психичких тегоба, наводи се у чланку објављеном поводом предстојећег Светског дана превенције самоубиства, 10. септембра.

Како је наведено, постоји више фактора ризика од самоубиства, а пораст броја самоубистава и покушаја самоубиства током блокаде због пандемије такође може бити објашњен обустављањем посета клиникама за прихолошку или психијатријску терапију.

-Депресија је водећи узрок инвалидитета, број депресивних особа расте последњих деценија, а још више као резултат пандемије и њених последица-рекао је шеф Одељења за ментално здравље у болници Фатебенефратели у МИлану, Клаудио Менкачи.

Италија је прва европска земља која је почетком марта увела строге мере карантина на целој територији, а из блокаде је изашла постепеним попуштањем рестриктивних мера после скоро три месеца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)