ЛЕЖАО ЈЕ НА ПОДУ И ВРИШТАО: Очевидац описује шта се дешавало у авиону у којем се налазио Алексеј Наваљни (ВИДЕО)

Новости онлајн

07. 09. 2020. у 09:34

РУСКИ опозициони лидер Алексеј Наваљни налази се у коми у берлинској болници, а Немачка тврди да је наводно отрован нервним агенсом "новичоком".

ЛЕЖАО ЈЕ НА ПОДУ И ВРИШТАО: Очевидац описује шта се дешавало у авиону у којем се налазио Алексеј Наваљни (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Позлило му је на лету из сибирског града Томск за Москву и авион је тада хитно слетео у Омск. "Би-Би-Си" је направио "тајмлајн" свега што се дешавало тог јутра, од кобног чаја који је Наваљни попио на аеродрому, до тога како су се стјуардесе и медицинари борили да му спасу живот над Сибиром.

Шта се десило пре и током лета?

Алексеј Наваљни кренуо је 20. августа авионом С7 из Томска за Москву. Тог јутра није ништа јео и пио - осим шољице чаја коју је купио на аеродрому Томск Богашево, према речима његове портпаролке Кире Јармиш.

Један од путника на лету, Иља Агив, видео је Наваљног како пије чај отприлике сат времена пре него што је авион требало да полети. Познати опозиционар је био насмејан и шалио се са путницима који су га препознали. Иља се фотографисао са њим.

08:01 - У првих пола сата лета Наваљни је почео да се осећа лоше. Стјуардесе су делиле воду путницима, али ју је он одбио. Затим је устао да оде до тоалета.

08:30 - Други путник је покушао да уђе у тоалет, али је Наваљни био унутра већ око 20 минута. Ред се почео да се ствара испред врата.

08:50 - До сада су већ све четири стјуардесе у авиону знале да је једном од путника лоше.

09:00 - Неколико минута касније, стјуардеса је питала има ли лекара у авиону. Остали путници су тада схватили да је ситуација озбиљна.

Остатак кабинске посаде обавестио је пилота и покушао је да пружи прву помоћ Наваљном. Једна од путница рекла је да је медицинска сестра.

Следећих сат времена она и стјуардесе усредсредили су се на то да Наваљни остане у свесном стању док пилот се слети.

- Неколико минута након што је стјуардеса питала има ли доктора, Алексеј је почео да вришти. Очигледно је био у боловима. Лежао је на поду у делу авиона резервисаном за кабинско особље. Није рекао ништа - само је вриштао - рекао је адвокат Сергеј Незенец који је седео у задњем делу авиона.

То се дешавало нешто после девет часова по времену из Томска. Пилоту је требало око пола сата са хитно слети у Омску у коме је било један сат мање.

Кабинско особље је стално гледало кроз прозоре и жалило се што због облачног времена пилоту треба дуже да спусти авион. Непрестано су понављали Наваљном да пије воду и да дише, присећа се адвокат.

Слетање у Омск

У девет часова по времену из Омска, односно 10 по времену из Томска, авион је коначно слетео. Лекари аеродрома у Омску нису желели да негирају или потврде да ли је Наваљном испумпан стомак. Све што су рекли је: "Било је свега".

Прошло је још два минута пре него што су лекари закључили да то није случај за њих - Наваљном је била потребна интезивна нега.

- Било је тешко разумети шта се догађа, јер није могао да говори. Сви су урадили шта су морали, спасили су човеку живот и побринули се да буде пребачен у одговарајућу болницу - рекао је један од лекара на аеродрому.

Путници са којима је "Би-Би-Си" разговарао верују да су здравствени радници провели око 15 до 20 минута прегледајући Наваљног у авиону.

09:37 у Омску - Наваљни је изнесен из авиона и пребачен у возило хитне помоћи које га је превезло у болницу. Авион је још пола сата био на аеродрому, а затим је наставио лет ка Москви.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)