АМЕРИКА СЕ ПОКЛОНИЛА РУСКОЈ МЕДИЦИНИ: Утврдили да је вакцина из Москве веома ефикасна

Танјуг

05. 09. 2020. у 00:16

АМЕРИКА СЕ ПОКЛОНИЛА РУСКОЈ МЕДИЦИНИ: Утврдили да је вакцина из Москве веома ефикасна

Танјуг

РЕЗУЛТАТИ две фазе клиничких тестирања који су објављени у америчком научном часопису "Лансет" потврдили су да је руска вакцина "Спутњик V" против вируса корона добра, изјавио је данас шеф Руског фонда за директне инвестиције (РДИФ) Кирил Дмитријев.

- Објављивање у једном од најпризнатијих медицинских часописа у свету 'Лансет' потврђује високу безбедност и ефикасност руске вакцине и представља признање светске заједнице руским научницима - рекао је Дмитријев на онлајн брифинг о првој у свету вакцини против корона вируса.

Вакцина је, према његовим речима, формирала стабилан хуморални и ћелијски имуни одговор код 100 одсто учесника у клиничким тестирањима, преноси портал Спутњик.

Ниво антитела који неутрализују вирус код добровољаца који су примили вакцину је за 1,4 до 1,5 пута већи од нивоа антитела код људи који су преболели ковид 19, речено је на скупу, који су организовали РДИФ и Истраживачки институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја".

Такође је истакнуто да након прве и друге фазе клиничких тестирања руске вакцине нису забележена озбиљна нежељена дејства ни према једном критеријуму, док се степен нежељених дејстава код других компанија кандидата за вакцину креће од један одсто до 25 одсто.

Дмитријев је нагласио да ће први резултати треће фазе тестирања вакцине против вируса корона "Спутњик В", у којој ће чествовати 40.000 добровољаца, бити објављени у научним часописима у октобру-новембру.

Додао је да ће РДИФ наредне седмице саопштити детаљније о партнерствима са различитим земљама које су спремне да купе руску вакцину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

vladimir

05.09.2020. 15:30

Ne bih predsednik Putin dao svojoj ćerki da nije sigurna. Svaka čast Rusima. I naša doktorka jedna od najboljih svetskih stručnjaka za virusologiju i vakcine na osnovu poznatih postupaka je izjavila da je zaista bezbedna jer je rađena od mrtvih delova virusa....i da bih je rado primila.