ВАКЦИНАЦИЈА БЕСПЛАТНА ЗА 40 ХИЉАДА ДОБРОВОЉАЦА: Прва партија вакцина против ковида 19 стигла у три московске клинике

Новости онлајн

04. 09. 2020. у 20:45

ВАКЦИНАЦИЈА БЕСПЛАТНА ЗА 40 ХИЉАДА ДОБРОВОЉАЦА: Прва партија вакцина против ковида 19 стигла у три московске клинике

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

ПРВЕ дозе вакцина против вируса корона за спровођење клиничких испитивања су стигле у три московске клинике, саопштила је заменица градоначелника руске престонице за питања социјалног развоја Анастасија Ракова.

- Данас су у три московске клинике стигле прве испоруке вакцина против вируса корона у циљу пострегистрационих истраживања, то су: градске поликлинике број 2, 220 и 62. Медицинске установе су потпуно спремне за почетак истраживања које је планирано за следећу недељу - рекла је Ракова.

Вакцина мора да се чува у посебним условима, зато су за све три клинике купљени специјални замрзивачи, који могу да постигну температуру до минус 40 степени.

- Московљани могу од данас да се пријаве за учешће у истраживању и да први приме вакцину - додала је Ракова.

Све три клинике имају акредитацију Министарства здравља Русије за клиничка испитивања. Стручњаци ће спроводити прегледе како би открили могуће контраиндикације, а учесници истраживања ће током шест месеци имати сталан медицински надзор.

Влада Москве и Научни институт „Гамалеј“ Министарства здравља Русије позивају становнике престонице да учествују у клиничком испитивању вакцине против ковида 19.

Вакцинација ће бити бесплатна за 40.000 добровољаца. Могу се пријавити сви пунолетни грађани Русије који имају здравствено осигурање у Москви, који немају респираторних инфекција и нису болесни две недеље до момента вакцинације.

Добровољци не смеју да болују од вируса корона (морају да имају негативан ПЦР тест), негативан тест на антитела IgМ и IgG и да нису минимум две недеље били у контакту са болеснима од ковида 19. Жене морају да имају потврду да нису трудне, а у случају да се јаве парови, који планирају у наредна три месеца проширење породице, њихово учешће неће бити могуће.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)