ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ: Решена дилема колико се антитела задржавају у организму након корона вируса

Novosti online

03. 09. 2020. у 17:11

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ: Решена дилема колико се антитела задржавају у организму након корона вируса

Depositphotos

НОВА студија објављена у уторак показала је да ниво антитела на корона вирус остаје стабилан четири месеца код више од 90 одсто пацијената на Исланду који су се опоравили

У питању је велико откриће с обзиром на то да је низ претходних студија показао да ниво антитела временом опада због чега се стечени имунитет доводио у питање.

Ево до када ће трајати клиничка испитивања руске вакцине: Руско министарство здравља најавило тачан датум

Ево до када ће трајати клиничка испитивања руске вакцине: Руско министарство здравља најавило тачан датум

- Ново откриће може имати импликације на ризике од поновне инфекције и трајност вакцине - истакао је главни директор "ДеЦоде Генетицса" Кари Стефансон који је водио истраживање.

Истраживачи на Исланду измерили су ниво антитела код више од 30.000 становника, а у жељи да стекну слику о томе колико је људи прележало корона вирус и како се имунитет понаша након прележане инфекције.

На темељу добијених резултата, проценили су да је било заражено свега око један одсто становништа. Из те групе 56 одсто имало је дијагнозу потврђену ПЦР тестом, а код 14 одсто вирус није службено дијагностикован, али су били у карантину након што су изложени вирусу. Код преосталих 30 одсто анализа антитела показала је да су претходно били заражени.

Код 91 одсто људи који су имали позитиван ПЦР тест, ниво антитела је растао два месеца након дијагнозе, када је досегао највишу тачку и на њој се задржао.

Истраживање је објављено у магазину "Тхе Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине", а било је фокусирано на хомогено становништво једне земље, па резултати можда не би били исти у другим деловима света с другачијим становништвом.

Коментар објављен уз студију упозорава да ипак није јасно хоће ли антитела заштитити опорављене пацијенте од нове инфекције вирусом. Такође, показује и да тестирање на антитела може бити алтернатива самом тестирању на инфекцију, те да може имати боље резултате у посматрању популације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)