СИ ЂИНПИНГ ПИСАО ПУТИНУ: Удружићемо снаге да заштитимо победе и резултате остварене у Другом светском рату

Новости онлине

03. 09. 2020. у 08:19

КИНА је спремна да удружи снаге са Русијом ради безбедности и просперитета будућих генерација, наводи се у честици коју је председник Кине Си Ђинпинг упутио руском лидеру Владимиру Путину поводом 75. годишњице од завршетка Другог светског рата, преноси агенција Синхуа.

СИ ЂИНПИНГ ПИСАО ПУТИНУ: Удружићемо снаге да заштитимо победе и резултате остварене у Другом светском рату

Фото: ЕПА

- Спреман сам да заједно са вама наставим да улажем напоре како би будуће генерације могле живети на планети где царују мир, сигурност и просперитет - наводи се у честици.

Си Ђинпинг је такође истакао да Пекинг намерава да продубљује односе свеобухватног стратешког партнерства са Москвом, а такође је изразио спремност да „заједно са руским колегом ради на удруживању снага у циљу одлучне заштите резултата и победе у Другом светском рату, као и међународне правде“.

Путин је раније рекао да не сме бити сумње у то ко је био агресор током Другог светског рата, а ко је „сломио нацистичку војну машину“.

Шеф државе је рекао да је ослобађање земаља источне и централне Европе велика заслуга Црвене армије. Путин је такође истакао да се може расправљати о томе шта је за тим уследило, какви су се режими стварали у ослобођеним државама, како су се према њима односили становници.

Другог септембра 1945. године представници Јапана су на америчком носачу авиона „Мисури“ потписали акт о капитулацији, који је означио крај Другог светског рата, који је трајао шест година и однео животе најмање 55 милиона људи. Документ су потписале САД, Кина, Велика Британија, СССР, Аустралија, Канада, Француска, Холандија и Нови Зеланд.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)