НАУЧНИЦИ ДОШЛИ ДО НОВОГ ОТКРИЋА: Ако имате имунитет на корону могу да вас сачекају ове муке

И. С.

02. 09. 2020. у 16:05

НАУЧНИЦИ ДОШЛИ ДО НОВОГ ОТКРИЋА: Ако имате имунитет на корону могу да вас сачекају ове муке

Фото: Depositphotos

НИВО антитела на корона вирус порастао је, а онда остао на истом нивоу до четири месеца код више од 90 одсто пацијената на Исланду излечених од ковида 19, показала је студија објављена у часопису Њу Ингланд Џорнал оф Медисин.

Овом студијом обухваћена је хомогена популација једне земље, шта резултати вероватно не би били исти у другим крајевима света са разноликијим становништвом. Студија показује да тестови на антитела могу да покажу праву стопу заражености. Осим тога, они би могли да буду коришћени као јефтинија алтернатива тестирању на корона вирус.

У претходним истраживањима ниво антитела на корона вирус знатно је опао током неколико месеци након излечења што је подстакло питања о дужини трајања имунитета код особа које су већ биле заражене.

Истраживање које је спровела компанија "Дикод џенетикс" могло би да има значајне импликације за ризик од реинфекције и трајност вакцине. Истраживачи су мерили ниво антитела код око 30.000 становника Исланда, да би утврдили колико је људи у овој земљи било заражено корона вирусом и сазнали више о њиховом имуном статусу после оздрављења.

Код 91 одсто оних особа код којих је зараза корона вирусом потврђена ПЦР тестом, а којих је укупно било 1.215, ниво антитела растао је током прва два месеца од успостављања дијагнозе, да би након тога остао непромењен током скоро четири месеца.

Аутори студије напомињу, ипак, да нису успели да дођу до главног закључка, а то је да ли антитела штите од поновне заразе. Ово питање и даље је, наиме, без одговора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Sale

03.09.2020. 07:57

@Milena - Vidim ja šta oni kažu al i dalje tvrdim da ne vidim "muke". Kakve to muke? Ili mi nemamo istu definiciju reči muka, ili ga ovi malo preteraše sa tim zastrašivanjem. Mene je pre jedno dve godine za samo jednu zimu 6 put dokačio grip. Razboleo, preležao, nikom ništa. Otkad kratkotrajni imunitet postade muka?

Natasa

04.09.2020. 08:02

@Sale - Kod nas se ne pise dovoljno jasno o komplikacijama kod covida.Skoro 2 meseca od prvih simptoma( povisena t,obostrana upala pluca.....)jos se mucim s povremenim trnjenjem,mucninom,slaboscu,bolom u misicima,plitkim dahom...Temperaturu sam vukla vise od mesec dana...Smatram da sam dobro prosla s obzirom da mnogi s kojima sam lezala u bolnici nisu uspeli da se oporave.Imam 52 godine,nemam neke hronicne bolesti...bojim se ponovnog zarazavanja(kazu da imunitet nije trajan).