И ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ДОБИТИ РУСКУ ВАКЦИНУ: После 40.000 добровољаца на ред ће доћи и старији грађани Москве

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

02. 09. 2020. у 11:03

КАД заврши трећа фаза испитивања руске вакцине против ковида-19 у којој ће учествовати 40 хиљада добровољаца на ред долазе млађи од 18 и старији од 60 година

И ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ДОБИТИ РУСКУ ВАКЦИНУ: После 40.000 добровољаца на ред ће доћи и старији грађани Москве

Илустрација Фото: Архива ВН

Ако дозволи Министарство здравља Русије и старије особе од 60 година моћи ће да добију вакцину против ковида-19 али тек кад прође и трећа најмасовнија фаза испитивања вакцине у којој ће бити обухваћено чак 40 хиљада особа, изјавио је др. Александар Гинзбург директор центра ,,Николаја Гамалеја". За сада је забрањено да међу добровољцима за вакцину буду особе које су млађе од 18 година и старије од 60.

- После испитивања које ће почети ових дана на ред ће доћи и добровољци којима је 60,70 и 80 година. Ти добровољци ће бити из Москве да бих их могли лакше пратити, објаснио је др. Александар Гинзбург.

Оболело милион грађана РФ

До првог септембра у Русији је било заражено короном око милион грађана. У последња 24 сата је оболело 4952 људи.Од тих милион оболелих већ је оздравило 816 хиљада У последњих 24 сата у Русији је умрло од короне 115 болесника.Иначе, до сада је укупно у Русији умрло од ковида 17.414 пацијента.

Русија је међу земљама где је процентуално тестирано на корону највише људи.До сада је тестирано 37 милиона грађана Русије.само за последња 24 сата је тестирано 275 хиљада.

Што се тиче деце за њих ће се направити две дозе, слабија за децу до 14 година и нешто јача за оне у доби од 14 до 18 година.

После велике медијске кампање коју је направио Руски фонд за директне инвестиције и тврдње да је за прву регистровану у свету вакцину већ заинтеровано више од двадесетак земаља сада др.Александар Гинзбург тврди да је никоме неће извозити у току наредних годину дана док грађани Русије не буду вакцинисани. Земље које буду хтеле руску вакцину моћи ће да купе лиценцу да је сами производе.Гинзбург тврди да се већ воде преговори са пет земаља које су заинтересоване да серијски производе вакцину "Спутњик".

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је потврдио да се преговара са пет земаља Јужне Америке које желе да производе руску вакцину против короне.

До сада је направљено 30 хиљада доза вакцине коју ће добити добровољци. Иначе у Русији ће вакцину коју је направио Центар "Николаја Гамалеја" производити три компаније "Генеријум" затим "Бинфарм" и "Р-фарм". Занимљиво је да је компанија "Р-фарм" била потписала уговор са британском "Астра –Зенеком" да продаје на руском тржишту њихову вакцину.

Осим центра "Николаја Гамалеја" у Русији је вакцину направило још неколикои иснститута. Сада се проводе клиничка испитивања вакцине коју је направио центар "Вектор" из Новосибирска. Ту вакцину ће производити руска фармацеутска компанија "Биокад".Очекује се да ће клиничка испитивања "Векторове" вакцине бити готова крајем септембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)