АМЕРИКАНЦИ РЕКЛИ - ТО ЈЕ НАЈОПАСНИЈИ РУСКИ АВИОН: Угледни магазин тврди да је "бели лабуд" врхунска летелица (ВИДЕО)

Новости онлине

02. 09. 2020. у 08:06

Супсерсонични стратешки бомбардер-носач ракета Ту-160 је најопаснији руски војни авион, пише магазин Aviation Week & Space Technology.

АМЕРИКАНЦИ РЕКЛИ - ТО ЈЕ НАЈОПАСНИЈИ РУСКИ АВИОН: Угледни магазин тврди да је бели лабуд врхунска летелица (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Аутор чланка назива Ту-160 највећим војним авионом на свету. Наводећи борбене квалитете бомбардера, указује се да ће, након предстојеће модернизације, Ту-160 добити ракету Х-БД која ће повећати дужину лета.

Он подсећа да се у саставу Ваздушно-космичких снага у овом тренутку налази 17 бомбардера Ту-160, али да је Министарство одбране закључило уговор за испоруку још десетак бомбардера до 2027. године.

У тексту је наглашено учешће руских носача ракета у борби против тероризма у Сирији, као и летови Ту-160 у Венецуелу и Јужну Африку.

Ту-160 је суперсонични стратешки бомбардер са промењеном геометријом крила. Он може носити, како конвенционално, тако и нуклеарно оружје и намењен је за уништење најважнијих циљева у удаљеним географским подручјима. Током модернизације значајно је увећана укупна ефикасност авиона, док је домет лета порастао за хиљаду километара.

Овај авион називају још и "бели лабуд", због боје у коју је офарбан, пошто у случају нуклеарног напада бела боја најбоље одбија зрачење.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: 17. тест од почетка године